Η θαλπωρή της κόκκινης φλόγας στα τζάκια εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία, καθώς απελευθερώνονται επικίνδυνοι ρύποι στην ατμόσφαιρα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης στις πόλεις έχει επιβαρύνει τον αέρα με ρυπογόνα σωματίδια σε επικίνδυνα επίπεδα. Ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερους ρύπους από ότι ένας καυστήρας πετρελαίου πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων.

Ο Γιώργος Σαχαρίδης, καθηγητής του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πισωγύρισμα, όταν εγκαταλείπεται το φυσικό αέριο και σημειώνεται επιστροφή στο πετρέλαιο και στα ξύλα.

Ένα ενεργειακό τζάκι εκπέμπει τα πάντα στην ατμόσφαιρα, ενώ ένα ανοιχτό τζάκι διαχέει ένα μέρος των ρύπων εντός των οικιών.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων με αναπνευστικά και άλλα σχετικά προβλήματα αυξάνονται έως και 60% τις ημέρες, που παρατηρείται αυξημένη λειτουργία καυστήρων και τζακιών, δείχνει πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, η λύση είναι να απαγορευτεί το τζάκι. Αλλά δεν μπορεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση αφήνοντας τον κόσμο να κρυώνει και να υποφέρει από άλλες νόσους. Επίσης, σε μια αστική περιοχή το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, από ότι σε μια αγροτική εκτός αστικού ιστού.

Η καύση τζακιών αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 30-35%, αλλά ανάλογη είναι και η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα από ρύπους των οχημάτων ή της βιομηχανίας. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και οι λύσεις δεν μπορούν να είναι απαγορευτικές, αλλά επιστημονικές.

ertnews.gr