Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος, που έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν περί τα 60.000 με 65.000 σπίτια και να μειωθεί αισθητά η ιδιοκατοίκηση σε διάστημα μόλις ενός έτους, άσκησε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Κόκκαλης είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό που θα μείνει, είναι ότι επί διακυβέρνησης της χώρας με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας. Χάθηκαν σπίτια. Θα προσκομίσω την έκθεση, την έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία το 2019 ήταν 75,4% και τον Δεκέμβριο του 2020 73,9%. Ενάμισι τοις εκατό. Δοθέντος ότι τα ιδιόκτητα ακίνητα είναι τέσσερα σχεδόν εκατομμύρια, αντιστοιχούν σε εξήντα με εξήντα πέντε χιλιάδες σπίτια, εξήντα με εξήντα πέντε χιλιάδες σπίτια χάθηκαν στη δικιά σας διακυβέρνηση. Προσκομίζω την έρευνα της Eurostat. Κι όλα αυτά πριν μπει σε εφαρμογή ο Πτωχευτικός Κώδικας».
Σε ότι αφορά το νέο «Τειρεσία» που ετοιμάζει ως Ανεξάρτητη Αρχή η κυβέρνηση, σχολίασε τα εξής: «Δύο λέξεις: ασυμμετρία στην πληροφόρηση. Εσείς οι οικονομολόγοι, βέβαια, τα ξέρετε πολύ καλύτερα. Το είπατε προχθές στην Επιτροπή, το είπατε και εδώ. Δεν έχω την παραμικρή γνώση οικονομικών. Θα προσπαθήσω με την κοινή λογική ότι αφορά τους δύο αντισυμβαλλόμενους, τον δανειστή με τον οφειλέτη. Δυσμενής επιλογή πριν τη συναλλαγή και ηθικός κίνδυνος μετά. Και παρεμβαίνετε για μία σύμβαση. Σωστά; Σωστά. Ας το κρατήσουμε αυτό, ότι παρεμβαίνετε για μία σύμβαση. Για τον δανειστή, για την τράπεζα να καταλάβω, να το δεχτώ ότι εάν γνώριζε κάποια δυσμενή στοιχεία, δεν θα προχωρούσε στην εκταμίευση του δανείου. Για τον οφειλέτη μπορείτε να πείτε ποια είναι αυτά τα στοιχεία που αν τα γνώριζε η τράπεζα θα του έδινε δάνειο; Γιατί προφανώς θα ήταν στοιχεία θετικά. Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όμως, που φτιάχνετε είναι μόνο οφειλές. Όχι, ειλικρινά σας μιλάω. Πώς λειτουργεί αμφίρροπα αυτή η σχέση η ασύμμετρη; Είπατε και για τους δύο αντισυμβαλλόμενους. Να το δεχτώ ότι αν η τράπεζα γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος χρωστούσε στη ΔΕΗ, δεν θα του έδινε το δάνειο και θέλετε να την προστατεύσετε. Ο πολίτης, ο δανειολήπτης τι πληροφόρηση πρέπει να έχει;
Συνεπώς, αυτό για την ασύμμετρη πληροφόρηση είναι ισχυρισμός ο οποίος είναι τουλάχιστον έωλος, έτσι; Να το ξεκαθαρίσουμε. Παρεμβαίνετε σε μια σύμβαση καθαρά ιδιωτική. Γιατί δεν παρεμβαίνετε και για την αγορά ενέργειας; Θέλετε να προστατεύσετε το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να ξεγελαστούν και να δίνουν δάνεια. Είναι έτοιμες τώρα να δώσουν τόσα δάνεια, οπότε με αυτόν τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ένα φρένο μην πάνε χαμένα τα λεφτά! Εάν ως κυβέρνηση έχετε ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, πρέπει να αφαιρέσετε τη ΔΕΗ από μέσα, τους φορείς του δημοσίου στους οποίους έχει έμμεσα ή άμεσα μετοχική σύνθεση το δημόσιο.
Είναι δίκαιο, κύριε Σταϊκούρα, αγρότης στη Φθιώτιδα ο οποίος καθυστερεί σήμερα να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος να μπει σε αυτόν τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ; Είναι δίκαιο; Είναι δίκαιο γι’ αυτούς που αδυνατούσαν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, διότι ο χρόνος συλλογής των δεδομένων είναι τα δύο τελευταία χρόνια, μετά από δύο χρόνια να τους λένε οι τράπεζες, να τους λένε οι εκμισθωτές ότι «δεν μπορείτε, διότι το 2022 καθυστερούσατε…», όχι είναι ανεξόφλητα, «.. την πληρωμή των λογαριασμών»; Είναι δίκαιο; Εάν υπάρχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, αυτό πρέπει να το αφαιρέσετε, ξεκάθαρα».
Για τον εξωδικαστικό, υπογράμμισε πως το μέτρο έχει αποτύχει εξηγώντας τα εξής: «Είπατε οκτακόσιοι σαράντα ότι έχουν εισέλθει, κύριε Υπουργέ. Για την ακρίβεια είναι οκτακόσιοι σαράντα ένας. Να πούμε όμως και πόσοι απερρίφθησαν; Είπατε ότι δεν είστε ικανοποιημένος και ότι είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία. Πόσοι εισήλθαν; Πενήντα τρεις χιλιάδες εννιακόσιοι ενενήντα ένας. Τριάντα δύο χιλιάδες από αυτούς προχώρησαν σε άρση απορρήτου. Οκτακόσιοι σαράντα ένας ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση. Αυξήθηκαν όμως αυτοί που απεντάχθηκαν από τη ρύθμιση.
Πάει καλά ο εξωδικαστικός; Όχι βέβαια. Γιατί δεν πάει καλά, όπως δεν πήγε και ο προηγούμενος; Απλούστατα, δεν είναι υποχρεωτική η διαδικασία του εξωδικαστικού για τις τράπεζες. Θέλετε να συμφωνήσω στην μη υποχρεωτικότητα; Θέλετε; Να συμφωνήσω. Πρόταση: Τουλάχιστον να σέβονται οι τράπεζες, όχι τον δανειολήπτη, το αποτέλεσμα που βγάζει ο αλγόριθμος.
Βγάζει ένα αποτέλεσμα και λέει ότι ο συγκεκριμένος πρέπει να πληρώνει τόσα λεφτά. Δεν το δέχονται. Πρόταση: Να υπάρχει αιτιολογημένη απάντηση σε αυτό, πράγμα το οποίο δεν κάνετε. Η λύση είναι η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής των χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών με συγκεκριμένη προστασία και της πρώτης κατοικίας, αλλά και της αγροτικής γης».
Τέλος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να ασχοληθεί με τα δάνεια των αγροτών με την εγγύηση του δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «διαγράψτε επιτέλους τους τόκους όλους. Τέτοιο πρόγραμμα με διαγραφή των τόκων είχαμε συμφωνήσει τέλη του 2018. Το γνωρίζετε; Σας το είπαν; Στα τέλη του 2018 για τη διαγραφή όλων των τόκων. Και συμφώνησε και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αλλά και χωρίς την εγγύηση. Γιατί δεν προχωράτε στη διαγραφή των τόκων στα παλιά αγροτικά δάνεια; Είχε συμφωνηθεί επίσημα, αλλά τι έγινε; Ο κ. Ζαββός είπε το 2019 ότι «Ναι, θα τις επαναφέρουμε».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας: