Με καθυστερήσεις γίνονται οι σπορές σιτηρών λόγω προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ξηρασία σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι τιμές των λιπασμάτων σε σχέση με πέρυσι αλλά ακόμη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη οι τιμές παραγωγού στο σκληρό έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω μειωμένης ζήτησης. Τα σιτάρια είναι στις αποθήκες μιας και το εμπόριο είναι ουσιαστικά είναι «παγωμένο» αυτή την εποχή.
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει ότι «στην Θεσσαλία η σπορά σιτηρών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο 90% της καλλιέργειας. Πριν την σπορά γίνεται η βασική λίπανση της καλλιέργειας του σκληρού σιταριού με άζωτο, φώσφορο και όπου χρειαστεί κάλιο, που αποτελεί προϋπόθεση για την καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας».
Ο κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, παραγωγός από τα Φάρσαλα, δήλωσε ότι «είμαστε στα τελειώματα της σποράς του σκληρού, με περίπου 95% των εκτάσεων να έχει σπαρθεί. Όμως λόγω του υψηλού κόστους εκτιμώ ότι το 40% των εκτάσεων δεν έγινε λίπανση.
Τα λιπάσματα έχουν χαμηλό ΦΠΑ στο 6% και φαίνεται να έχουν μια μείωση της τιμής κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι αλλά όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά το εμπόριο αυτή την εποχή είναι παγωμένο. Καλλιεργώ 1.400 στρέμματα και αυτή την στιγμή έχουν 300 τόνους σκληρό σιτάρι στην αποθήκη και δεν πουλάω. Οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν γίνονται αγοραπωλησίες. Στα αλώνια το σκληρό ήταν στα 38 λεπτά και σήμερα έχει φτάσει στα 28 - 27 λεπτά.
Επίσης φέτος έχουμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας κατά 35 - 40% σε σχέση με πέρυσι, αφού έφυγαν από το βαμβάκι και προτίμησαν να στραφούν στο σιτάρι για χαμηλότερο κόστος. Οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται στα 350 κιλά το στρέμμα αλλά σε αρδευόμενα μπορεί να φτάσουν και στα 700 κιλά. Μόνο με καλές αποδόσεις είναι βιώσιμη η καλλιέργεια. Για τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά σιτηρά έχουν πέσει σε απαξιωτικά επίπεδα οι τιμές παραγωγού (12 - 13 λεπτά το κριθάρι)».
agrotypos.gr