Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Ειδικότερα, η Ε. Λιακούλη, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, μαζί με δεκαεννιά Βουλευτές καυτηριάζοντας ότι η «μη επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της πολύπαθης ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωσή της, την αδυναμία οικονομικής επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών, την ερήμωση της υπαίθρου, αλλά και δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Ήδη εκφράζονται έντονες ανησυχίες για ελλείψεις, καθώς η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα ποιοτικά και εμβληματικά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τα ράφια».
Η Λαρισαία Βουλευτής τονίζει πως «η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και του κόστους των ζωοτροφών έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδυναμία διατήρησης του ζωικού τους κεφαλαίου, ενώ η όποια αύξηση παρατηρείται στην τιμή του γάλακτος δεν επαρκεί για να καλύψει, ούτε στο ελάχιστο, το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Η επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών με 89 εκατομμύρια ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όχι μόνο βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, αλλά ιδίως δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων».
Επιπροσθέτως, στην Ερώτηση σημειώνεται ότι «ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προσφάτως επανέλαβε το αίτημα αύξησης του ποσού ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών σε 150 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος του κόστους για τους κλάδους της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, αλλά η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του.
Ο ΣΕΚ ζητά, επίσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ, που είναι περίπου 16 εκατ., ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ., να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, καθώς και υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων “κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών”, για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Επιπροσθέτως, η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, θέτει, μεταξύ άλλων, ζητήματα προστασίας και ελέγχων για την αποφυγή ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ, καθώς και ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».
Υπογραμμίζοντας πως «η κτηνοτροφία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, με τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση», η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ξεκάθαρες απαντήσεις για:
-την αύξηση του ποσού ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, ώστε να καλυφθεί μέρος του κόστους για τους κλάδους της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας,
-τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ, καθώς και την ένταξη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων,
-τη διευκόλυνση και χρηματοδότηση για εγκατάσταση ΑΠΕ στις κτηνοτροφικές μονάδες,
-τα μέτρα αποφυγής ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ,
-τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.