Περίπου 800 «παραδοσιακά» αρτοποιεία έχουν βάλει «λουκέτο» από το 2022 έως σήμερα σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνει o Λαρισαίος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, έχουν επιβαρυνθεί, τόσο από την αύξηση του λειτουργικού κόστους, εξαιτίας κυρίως της ενέργειας και του μισθολογικού κόστους, όσο και από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα αρκετές, ιδιαίτερα μικρές και μικρομεσαίες, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Κι αν στο παρελθόν η πώληση της επιχείρησης σε νέα ιδιοκτησία αποτελούσε μία εναλλακτική λύση για τους επαγγελματίες, σήμερα, στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, πωλείται ο εξοπλισμός, το αρτοποιείο βάζει «λουκέτο» και στη θέση του ανοίγει επιχείρηση με άλλη δραστηριότητα, σύμφωνα με όσα σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.

Στο σύνολο πάντως των περίπου 800 «λουκέτων» που αφορούν σε ολόκληρη τη χώρα, υπολογίζονται - πέραν όσων μπήκαν για οικονομικούς λόγους - και εκείνα λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών ή μη διάδοχης κατάστασης στην επιχείρηση.

Ο κλάδος μετρά αυτή τη στιγμή περίπου 13.000 επιχειρήσεις συνολικά σε όλη τη χώρα ενώ το 2025, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, αναμένεται εξίσου δύσκολο, την ίδια στιγμή που, παρά τις επιβαρύνσεις τις οποίες συνεχίζουν να υφίστανται, τα συνοικιακά αρτοποιεία διατηρούν σταθερές τιμές στα προϊόντα τους από το 2022, όπως σημειώνει.

Ζητούν επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, απέστειλε την Τρίτη, επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας εκ νέου στήριξη για τη χορήγηση επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.

Αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου, όπως επισημαίνουν, να δοθεί επιδότηση ρεύματος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 35 KwA, εξηγούν πως οι αρτοποιοί - ζαχαροπλάστες, σε ποσοστό άνω του 70%, χρησιμοποιούν παροχές με ισχύ άνω των 35 kWΑ. Την ίδια στιγμή, η επιπλέον επιβάρυνση που αναμένεται να δεχθούν για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις του κλάδου που διαθέτουν παροχή Γ22, υπολογίζεται περί τα 1.000 ευρώ για κάθε λογαριασμό, σημειώνει ο κ. Μούσιος.

«Η τιμή που θα χρεωθεί είναι 0,2533 ευρώ ανά κιλοβατώρα + την χρέωση ισχύος (ανάλογα με την κατανάλωση και τις ώρες που έγινε) = τελική τιμή περίπου 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Προκύπτει λοιπόν, ότι η επιδότηση που κρίνεται αναγκαία ώστε να καλύψει το κόστος αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ ανά MWH, έτσι ώστε να έχουμε μια τιμή κοντά στα 0,17 ευρώ. Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμούμε πως κρίνεται αναγκαία η ένταξη των επιχειρήσεων αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων ανεξαρτήτως συμφωνημένης ισχύος (KWA)» όπως αναφέρουν αναλυτικά στην επιστολή τους δύο Ομοσπονδίες.

Πέραν όμως της επιβάρυνσης από την ηλεκτρική ενέργεια ο κ. Μούσιος επισημαίνει ακόμη την άνοδο του μισθολογικού κόστους χωρίς τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών καθώς και μία σειρά από αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία τους.

Ρομίνα Νικηφόρου (cnn.gr)