Συγκεντρώνοντας αιρετούς από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η έκτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα διεξαχθεί από 7 έως 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες της συνάντησης αφορούσαν την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, την Αγροτική Ανάπτυξη και τις Ορεινές Περιοχές.

Στον χαιρετισμό του ο Νικόλαος Σακκάς, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Τρικκαίων, αναφέρθηκε στις κρίσιμες παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τις αλλεπάλληλες κρίσεις οι οποίες έπληξαν τη Θεσσαλία με αποκορύφωμα την καταστροφή που άφησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias πριν από 13 μήνες

«Ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπήκε μπροστά ώστε να σωθούν ζωές, να διατηρηθούν περιουσίες, να στηριχθούν δημόσιες υποδομές. Με άλλα λόγια να κρατηθεί όρθια η Θεσσαλία παρά τις ιστορικές ζημιές που είχε υποστεί και που οι συνέπειες είναι ακόμα ορατές τόσο στο συλλογικό επίπεδο, όσο και στις ζωές χιλιάδων συμπολιτών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.

Είναι και πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας…» υπογράμμισε ο κ. Σακκάς.

Συνάμα για να επιτελέσουν οι Δήμοι τον ρόλο που οφείλουν στο μείζον ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, όπως και της αντιμετώπισης καταστάσεων που έρχονται ως απόρροια της Κλιματικής Κρίσης, θα πρέπει να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία από την πλευρά του Κεντρικού Κράτους. «Οι Δήμοι και θέλουμε και μπορούμε να προστατεύσουμε τους τόπους μας αρκεί να μας δοθούν ο χώρος και κυρίως τα μέσα για να γίνει αυτό εφικτό…» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ν. Σακκάς ζήτησε να υπάρξει ολιστικό σχέδιο, σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα εργαλεία για την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, με στόχο αυτά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και νέες προοπτικές.

Σχετικά με τον θεματικό άξονα των Ορεινών Περιοχών ο κ. Σακκάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Σκόπελο, όπου αναλύθηκαν διεξοδικά οι πλευρές του συγκεκριμένου ζητήματος. Παράλληλα, κάλεσε σε ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που οδηγούν στην ερήμωση των  χωριών και αφετέρου να δοθούν βιώσιμες διέξοδοι στους κατοίκους που παραμένουν στις εστίες τους.

Μετά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.