Η νευρικότητα και το άγχος είναι πολύ συνηθισμένα συναισθήματα, αλλά οι περισσότεροι θα θέλαμε να μην τα βιώνουμε ή τουλάχιστον να μην τα βιώνουμε τόσο συχνά.
Ναι, το άγχος μπορεί να συνδέεται με τη γενετική προδιάθεση, τα ψυχολογικά τραύματα από την παιδική ηλικία ή τη χημεία του εγκεφάλου, αλλά μήπως είχατε σκεφτεί ποτέ ότι ορισμένες συνήθειές σας το εντείνουν;
Εάν δεν κοιμάστε αρκετά ή ζείτε σε ακαταστασία εάν ξεκινάτε τη μέρα σας με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, είναι πιθανό να νιώσετε τα αρνητικά αποτελέσματα. Συνήθειες σαν αυτές θα αυξήσουν το άγχος οποιουδήποτε, με ή χωρίς την παρουσία μιας πραγματικής αγχώδους διαταραχής.
Οι συνήθειες είναι χρήσιμες αν είναι το σωστό είδος. Ο εγκέφαλός μας θέτει επαναλαμβανόμενες ενέργειες, όπως το άνοιγμα του υπολογιστή, το βούρτσισμα των δοντιών και την οδήγηση στη δουλειά κάθε πρωί, στον αυτόματο πιλότο, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε σε νέες καταστάσεις που απαιτούν αποφάσεις, δημιουργικότητα και λύσεις—και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.
Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που σχηματίζονται αυτά τα μοτίβα, σπάνια τα σκεφτόμαστε δεύτερη φορά, οπότε είναι δύσκολο να δούμε τα αποτελέσματά τους. Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά χωρίς να σκεφτούμε πώς μας επηρεάζει.
Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε συνήθειες που, σχεδόν, όλοι ακολουθούμε και μας κάνουν πιο νευρικές από ό,τι θα έπρεπε να είμαστε.
Αναβλητικότητα
Μια κατάσταση που δεν ξέρουμε αν ξεκινά από το άγχος ή αν το προκαλεί. Όπως και να έχει, αναβλητικότητα σημαίνει μετάθεση εργασιών για άλλη στιγμή λόγω άγχους και πίεσης, κάτι που με τη σειρά του θα αυξήσει περισσότερο το στρες.
Η διακοπή αυτής της συμπεριφοράς οποιαδήποτε στιγμή είναι χρήσιμη. Δείτε παρακάτω μερικές στρατηγικές για το πώς μπορείτε να τη σταματήσετε.
Κάντε μία λίστα με υποχρεώσεις που αναβάλλετε διαρκώς. Πραγματοποιήστε αμέσως μία από αυτές και προγραμματίστε την επόμενη μέσα σε λίγη ώρα ή λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα. Επαναλάβετε μέχρι η λίστα να τελειώσει.
Βάλτε ξυπνητήρι. Ορισμένοι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση. Έχετε τον έλεγχο της αίσθησης του επείγοντος που δημιουργείτε για τον εαυτό σας, ρυθμίζοντας ένα χρονόμετρο και δίνοντας στον εαυτό σας ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσετε μια εργασία.
Ξεπεράστε την ανάγκη της τελειότητας. Το άγχος του να γίνουν τα πράγματα σωστά μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψει πολύ την πρόοδο. Όταν ασπάζεστε την ιδέα ότι η αποτυχία είναι ένα μέρος της πορείας, αντί το τέλος της, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αναβλητικότητα εξαφανίζεται.
Αποφυγή καταστάσεων
Παρόμοια με την αναβλητικότητα είναι η αποφυγή. Οι ψυχολόγοι λένε πως μία από τις βασικότερες συμπεριφορές που εντείνουν το άγχος είναι το να μην δοκιμάζουμε καν κάτι ή να το αποφεύγουμε (μέχρι τελικά να γίνει χειρότερο). Πολύ σοβαρός παράγοντας σε αυτό είναι και το κυνήγι της τελειότητας που αναφέραμε παραπάνω.
«Αυτό είναι στην πραγματικότητα αντίθετο με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το άγχος γίνεται χειρότερο όταν αποφεύγεις την κατάσταση, το μέρος ή τους ανθρώπους που προκαλούν το άγχος σου», λέει η Jennifer Anders, ψυχολόγος. «Η αποφυγή τροφοδοτεί τον κύκλο του άγχους και ενισχύει την απόκριση ορμονών που το επιδεινώνουν».
Ακαταστασία
Επιστημονικές έρευνες συνεχίζουν να συνδέουν τους ακατάστατους χώρους, με τα πολλά αντικείμενα με το άγχος, τη νευρικότητα και την κατάθλιψη.
«Η ακαταστασία δημιουργεί περιττά ερεθίσματα για τον εγκέφαλό σας και αυξάνει τα αισθήματα ενοχής, εκνευρισμού ή ντροπής, καθώς αναζητάτε τα κλειδιά σας μέσα στον χαμό του συρταριού δίπλα στην πόρτα», λέει η ψυχολόγος.
Ίσως μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ακαταστασία και τη συλλογή πολλών αντικειμένων στο σπίτι είναι να αντικαταστήσετε τη νοοτροπία «καταναλωτή» με αυτή της «εμπειρίας». Μετατοπίστε την εστίασή σας από το να ξοδεύετε χρήματα και να αποκτάτε αντικείμενα στις εμπειρίες και στη σύνδεση με ανθρώπους. Περάστε χρόνο στη φύση και συνομιλήστε με εκείνους που αγαπάτε. Αυτές οι εμπειρίες δεν κοστίζουν τίποτα, μειώνουν το άγχος και εμπλουτίσουν τη ζωή σας με τρόπους που η ακαταστασία δεν θα το κάνει ποτέ.
Παράλληλα, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα καθαριότητας με μικρές καθημερινές κινήσεις, το οποίο θα σας βοηθά να διατηρείτε τον χώρο σας τακτοποιημένο.
Διατροφικές συνήθειες
Λένε πως το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας, κι αν σκεφτείτε το πόσες φορές σας πονά η κοιλιά σας όταν πιέζεστε, τότε δεν θα ρίξετε άδικο στην επιστήμη. Η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο στην ισορροπία των καλών και των κακών βακτηρίων στο έντερο που με τη σειρά της παίζει ρόλο στο πώς αλλάζει το παιχνίδι με συναισθήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Επενδύστε σε πιο υγιεινές τροφές και γεύματα που προετοιμάζετε εσείς οι ίδιες στο σπίτι. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας, καθώς και η σωστή ενυδάτωση συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική μας υγεία.
Διαβάστε εδώ ποια τροφή συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη.
Αρνητικές σκέψεις
Ίσως η πιο δύσκολη συνήθεια για να καταπολεμήσουμε. Όλοι έχουμε μια εσωτερική φωνή που χρησιμεύει ως ένας συνεχής σχολιασμός για τις εμπειρίες μας κάθε στιγμή. Όταν αυτά τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα και αρνητικά, τότε, ναι, θα συμβάλλουν στο άγχος.
Για να τις καταπολεμήσετε, αρχικά, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας όλες τις σκέψεις στο μυαλό σας. Είναι αρνητικές ή θετικές, βοηθητικές ή επιβλαβείς; Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις σκόπιμα με θετικές επιβεβαιώσεις.
Την ίδια στιγμή προσέξτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε, καθώς οι σκέψεις που γίνονται λόγια παίζουν καταστροφικό ρόλο στην ψυχολογία μας.