Με σκοπό να τιμηθούν μεγάλοι Λαρισαίοι ζωγράφοι και το έργο τους ο Σύνδεσμος Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας, πραγματοποιεί μια σημαντική εκδήλωση την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 στις 7 μμ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.
Η εκδήλωση – πανόραμα της λαρισαϊκής ζωγραφικής πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.
Δεκαέξι Λαρισαίοι ζωγράφοι θα τιμηθούν για το έργο τους, την πολύχρονη και ακατάπαυστη προσφορά τους στην τέχνη.
Συγκεκριμένα, θα τιμηθούν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι εικαστικοί Γιαννούτσος Ανδρέας, Γιωτόπουλος Ντίνος, Θεοδώρου Κώστας Κακαδιάρης Νίκος, Καραγιάννης Μελάς, Καρέτσου Μάρα, Καστόρη Κάλυ, Κούκος Δημήτρης, Μακρόπουλος Χρήστος, Μαράβας Λάζαρος, Νταής Κώστας, Παπανικολάου Χρήστος, Πράππας Βασίλης, Σαμαράς Νίκος, Σαμαράς Χρήστος και Χριστάκης Γιάννης.
Η εκδήλωση θα τιμήσει επίσης τη μνήμη ενός σημαντικού Λαρισαίου ζωγράφου, του Κλεάνθη Χατζηνίκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια, το Νοέμβριο του 2021.
Η προγραμματιζόμενη εκδήλωση έρχεται στη συνέχεια ανάλογων μεγάλων εκδηλώσεων με τις οποίες ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας είχε τιμήσει Λαρισαίους Ποιητές (2022) και Λαρισαίους Λογοτέχνες (2023). Στη διάρκεια της, θα υπάρξει βασική ομιλία για την ιστορία και την παράδοση της ζωγραφικής στη Λάρισα ενώ οι τιμώμενοι καλλιτέχνες θα μιλήσουν για το έργο τους.
Παράλληλα με την εκδήλωση, οι Λαρισαίοι καλλιτέχνες θα εκθέσουν, ενδεικτικά, έργα τους σε μια ενδιαφέρουσα Έκθεση, κατά την οποία για πρώτη φορά το κοινό θα μπορεί να έχει μια σφαιρική εικόνα της ζωγραφικής τέχνης στην περιοχή και να κατανοήσει τη ματιά, την οπτική και την τεχνική των Λαρισαίων δημιουργών.
Το 2025 που έρχεται είναι μια σημαντική χρονιά για τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας καθώς συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την ίδρυση του, εξήντα χρόνια δράσης και προσφοράς στην πνευματική ζωή της Θεσσαλίας. Για να τιμηθεί η επέτειος ο Σύνδεσμος προγραμματίζει σειρά σημαντικών δράσεων και εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες θα αναδεικνύεται ο θεσσαλικός πολιτισμός και η πνευματική παράδοση του τόπου, αλλά και σύγχρονα θέματα της πνευματικής ζωής της χώρας .