Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε εταιρεία ενέργειας στην πρωτεύουσα ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
«Κυρίες και Κύριοι,
Αρχικά θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι η τοποθέτησή μου στην εκδήλωση σας γίνεται με την ιδιότητα του Δημάρχου Κιλελέρ και του τέως Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Αρχικά θέλω να μεταφέρω την άποψή μου ότι είναι πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους επενδύσεις όπως της ενεργειακής αναβάθμισης αλλά ταυτόχρονα να κάνω και μια αναφορά σε διάφορα μικροπροβλήματα όπως αυτά μας μεταφέρονται από τους δημότες μας κατοίκους των περιοχών μας.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας λοιπόν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουν κατασκευαστεί φωτοβολταϊκά πάρκα και σε περιοχές με καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας. Βέβαια σε περιοχές όπου έχει γίνει αναδασμός των κτημάτων δεν επιτρέπεται πλέον η κατασκευή τέτοιων πάρκων. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές περιοχές με γαίες υψηλής παραγωγικότητας όπου δεν έχει γίνει αναδασμός. Σε αυτές δημιουργούνται με μεγάλη ταχύτητα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται συσσώρευση πάρκων τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι γης που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί αποδοτικά. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, γιατί περί προβλήματος πρόκειται, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός αξιοποίησης περιοχών χαμηλής παραγωγικότητας με επιμερισμένη την περιβαλλοντική επιβάρυνση στο σύνολο της χώρας.
Συνεπώς μια τέτοια η επένδυση που αναφέρθηκε από προηγούμενους ομιλητές και αφορά στα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε λιμνοδεξαμενές, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί κατά την εκτίμησή μας θα επιφέρει διττό όφελος. Ενεργειακό αφ’ ενός και εξοικονόμησης ύδατος αφετέρου γιατί θα μειωθεί η ποσότητα νερού που θα χάνεται λόγω της εξάτμισης του.
Θέλω πάντως να σας ενημερώσω, μιλώντας ως Δήμαρχος Κιλελέρ πάντα, ότι το συγκεκριμένο πάρκο των λμνοδεξαμενών, κατά πολύ υπολείπεται σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή μας. Θυμίζω ότι τα πάρκα που κατασκευάζονται στο Δήμο μας είναι πάρα πολλά.
Και σε αυτό το σημείο εγείρονται δύο κεντρικής σημασίας θέματα. Το πρώτο τίθεται με τη μορφή ερωτήματος: Είναι άραγε δυνατόν να κατασκευάζονται αυτά τα πάρκα στο Δήμο Κιλελέρ, όταν εμείς ως Δήμος καταθέσαμε αίτηση για την εξεύρεση ενεργειακού χώρου για την κατασκευή φωτοβολταϊκού λάβαμε αρνητική απάντηση; Δεν υπάρχει ενεργειακός χώρος μας είπαν ο Δήμος να δημιουργήσει (στα όρια του Δήμου πάντα) ενεργειακό πάρκο που θα καλύπει τις ανάγκες του αλλά και τω δημοτών του.
Το δεύτερο θέμα που θέτω ενώπιόν σας είναι το εξής: Όπως γνωρίζετε υπάρχει ψηφισμένος νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όταν κατασκευάζουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο θα πρέπει να αποδίδουν ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο τα οποία εμείς οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην τοπική κοινότητα με την μορφή των περιβαλλοντικών έργων που θα κατασκευάσουμε. Ο Δήμος μας μόνο για την κοινότητα της Νίκης, έλαβε από μία μόνο εταιρεία το ποσό των 17.300 Ευρώ. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο οι ΑΠΕ να εφαρμόσουν το νόμο και για να έχουν οι τοπικές κοινότητες δυνατότητα να κατασκευάσουν έργα επ’ ωφελείας τους αλλά και για να αλλάξει πιθανόν στάση μια μερίδας των πολιτών η οποία διαφωνεί με τις συγκεκριμένες ενεργειακές επενδύσεις.
Για την αντιμετώπιση όμως του ενεργειακού προβλήματος θα ήταν ευχής έργο η πολιτεία να δημιουργήσει μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα οποία θα είναι μέτοχοι και οι Δήμοι. Να προχωρήσει δηλαδή στην εφαρμογή ενός προγράμματος, όπως το «Απόλλων» που συζητείται, μέσω του οποίου θα στοχεύει να μειώσει δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης, καθώς και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.
Εμείς ως Δήμος Κιλελέρ αποτελούμε παράδειγμα και με τις ενέργειες μας προβαίνουμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι δημιουργήσαμε και λειτουργούμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ενός (1)MW της ΔΕΥΑ Κιλελέρ. Με αυτήν την κατασκευή έχουμε καταφέρει να συμψηφίσουμε το 50% περίπου της ενέργειας που χρειαζόμαστε. Το πάρκο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών “Aντώνης Tρίτσης” το οποίο και ευχαριστώ δημόσια. Όμως λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών των δημόσιών υπηρεσιών θα πρέπει ο χρόνος που δίνεται από το ΔΕΔΔΗΕ για την κατασκευή και τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών πάρκων με το δίκτυο να διπλασιαστεί τουλάχιστον γιατί εμείς κινδυνεύσαμε να χάσουμε τη σύνδεση του ολοκληρωμένου έργου επειδή δεν θα τηρούσαμε κατ’ ελάχιστο το χρονοδιάγραμμα της σύνδεσης.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι, αρχές Ιουλίου και μέχρι σήμερα, σε ένα χρόνο δηλαδή, βάση των υπολογισμών της υπηρεσίας (γιατί ο ΔΕΔΔΕΗ δεν μας παρέχει ακόμα μηνιαία συγκριτικά στοιχεία για την ενέργεια) μας έχουμε επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ανέρχεται περίπου στο 50%.
Στο Δήμο Κιλελέρ έχουμε αντικαταστήσει στο σύνολο τους τις αρδευτικές και υδρευτικές αντλίες με συσκευές νέας τεχνολογίας, (τοποθετήσαμε INVERTER και ηλεκτρικούς πίνακες νέου τύπου, ηλεκτρονικά υδρόμετρα…) μειώνοντας έτσι το κόστος της ενέργειας κατά 20% περίπου σε σχέση με την ενέργεια που κατανάλωναν οι παλιές ηλεκτροβόρες συσκευές.
Έχουμε επίσης αντικαταστήσει τους μικρούς λαμπτήρες του οδοφωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας λαμπτήρες led εξοικονομώντας μεγάλο ποσό ενέργειας.
Είμαστε στη διαδικασία κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ενέργειας βιοαερίου στο οποίο θα αξιοποιούμε παράλληλα τα αγροτικά υπολείμματα.
Δημιουργήσαμε σύγχρονα δίκτυα άρδευσης για τις ανάγκες των αγροτών μειώνοντας κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου αξίζει να αναφερθώ στο γεγονός ότι ο δήμος Κιλελέρ έχει αδειοδοτηθεί για την κατασκευή, σε συνεργασία με εταιρεία, φωτοβολταϊκού πάρκου τεσσάρων (4) MW. H εκτίμησή μας είναι ότι οι ενεργειακές ανάγκες του δήμου ανέρχονται στα τέσσερα (4) MW. Βέβαια εάν η πολιτεία υλοποίηση το πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας «Απόλλων» με συμμέτοχους τους Δήμους εμείς θα ενταχθούμε σε αυτό για να μειώσουμε κατακόρυφα το κόστος αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για τους δημότες μας, τη ΔΕΥΑ και γενικότερα για το σύνολο του Δήμου μας. Το έργο αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί μπορώ να το χαρακτηρίσω ως παραδειγματικά ενεργειακό έργο για ολόκληρη τη Θεσσαλίας.