Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία της Λάρισας σε κάθε βαθμίδα ενημερώθηκαν, σε σχετική εκδήλωση, για το διεθνές πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», στο οποίο συμμετέχουν 19 εκατομμύρια παιδιά από 51.000 σχολεία και 67 κράτη.

Στην Ελλάδα άρχισε το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης B’Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Δίκτυο.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 συμμετείχαν στο δίκτυο 308 σχολεία, ενώ από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου έχουν βραβευτεί για τις επιτυχείς δράσεις τους 607 σχολεία.

Λάρισα: Εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το διεθνές πρόγραμμα “Οικολογικά Σχολεία”

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.

Λάρισα: Εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το διεθνές πρόγραμμα “Οικολογικά Σχολεία”

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια Κλιματικής Κρίσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι Διευθύνσεις Α’ και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισα και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). To πάρκο καινοτομίας JOIST είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Τους εκπαιδευτικούς ενημέρωσαν τα στελέχη της ΕΕΠΦ, ο δάσκαλος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης και η περιβαλλοντολόγος Δαρεία Βουρδουμπά. Εκ μέρους της Περιφέρειας εισήγηση έκανε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης, Αθανάσιος Ξάφος.

Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη εκδηλώσεων και καινοτομίας του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, Κατερίνα Δημηνίκου. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για το πώς μπορούν αποτελεσματικά και βιωματικά να εμπλακούν στο πρόγραμμα και συνεισέφεραν στη συζήτηση, καταθέτοντας τις εμπειρίες τους στην τάξη.

ertnews.gr