Σε οκτώ περιφέρειες όπου η µεταξύ τους διαφορά ήταν πολύ µικρή, όπως η Θεσσαλία, η ∆υτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, και σε εκείνες όπου οι ηττηµένοι του πρώτου γύρου συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά και υπάρχουν πολλές αδιάθετες και προς διεκδίκηση ψήφοι, στρέφουν την προσοχή τους Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης ∆ούκας, γράφει η Καθημερινή (Δώρα Αντωνίου). Οι δύο µονοµάχοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν χθες µε τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος τήρησε στάση αυστηρής ουδετερότητας, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Με τον κωδικό «µαζεύουµε ψήφους», τα επιτελεία των δύο µονοµάχων του β΄ γύρου των εκλογών για ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ριχτεί στη µάχη. Ο περιορισµένος χρόνος –µόλις τέσσερις µέρες αποµένουν µέχρι την Κυριακή– σηµαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές και στοχευµένες κινήσεις, µε στόχο τη µεγιστοποίηση του αποτελέσµατος που µπορούν να φέρουν.

Και στα δύο «στρατηγεία» έχουν µπει κάτω οι χάρτες µε τα αποτελέσµατα της περασµένης Κυριακής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί σήµερα τον Πύργο Ηλείας. Εκεί που, όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του, ο Μιχάλης Κατρίνης κατάφερε να εξασφαλίσει «σταλινικά» ποσοστά σε όλα τα εκλογικά τµήµατα, κάνοντας επίδειξη δύναµης στην εκλογική του περιφέρεια. Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι κάθε άλλο παρά αµελητέα, το κόµµα άγγιξε το 20% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, και όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα µιας περιφέρειας µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον δεύτερο γύρο.

Στο επιτελείο του Χάρη ∆ούκα επανεξετάζουν τον αρχικό σχεδιασµό, που ήταν να κινηθεί ο ίδιος αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου, και πιθανότατα θα προστεθούν στο πρόγραµµά του και κάποιες περιοδείες ως «απάντηση» στην κινητικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, ο δήµαρχος Αθηναίων θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και πρόκειται σήµερα να έχει διαδικτυακή σύσκεψη µε στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από τους δύο µονοµάχους στις περιφέρειες που η µεταξύ τους διαφορά ήταν µικρή και θα µπορούσε να προκύψει ανατροπή. Η µικρότερη µεταξύ τους διαφορά, µόλις 1,2%, σηµειώθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο 2% ήταν η διαφορά στην Πελοπόννησο, στο 3% στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο 4% στη Θεσσαλία. Στις περιφέρειες αυτές ήταν πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο 3% ήταν η µεταξύ τους διαφορά και στην Αττική, όπου όµως βρέθηκαν πίσω από τους Παύλο Γερουλάνο και Αννα ∆ιαµαντοπούλου. Αντιστοίχως, διαφορά 3% τους χωρίζει και στη ∆υτική Ελλάδα, όπου όµως ήταν πρώτος ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου την πρωτιά εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές βρέθηκαν µε ποσοστό µεγαλύτερο του 20%. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν πρώτος µε 27,75%, ενώ ο κ. ∆ούκας τρίτος, πίσω από την Αννα ∆ιαµαντοπούλου, µε ποσοστό 21,77%. Το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου καθιστά την περιφέρεια ανοιχτή στη διεκδίκηση και είναι βέβαιο ότι και οι δύο θα ήθελαν να κερδίσουν τη Θεσσαλονίκη. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει προγραµµατίσει συγκέντρωση στη συµπρωτεύουσα.

Περιφέρεια µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η ∆υτική Μακεδονία, εκεί όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε προβάδισµα στον πρώτο γύρο µε 31,71%, ωστόσο το υψηλό ποσοστό που λόγω καταγωγής εξασφάλισε η Αννα ∆ιαµαντοπούλου (29,95%) αφήνει ανοιχτό κάθε αποτέλεσµα στην αναµέτρηση της προσεχούς Κυριακής.

kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην Καθημερινή)