Αντιπροσωπεία της Δ.Ε. του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Θανάση Σερδένη πρόεδρο του παραρτήματος συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Τερζούδη Χρήστο, του παρέδωσε υπόμνημα για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου – μουσείου στο Αλκαζάρ αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση 1941 – 1944, ενώ ζήτησε συνάντηση με το δήμαρχο.
Το υπόμνημα που παρέδωσε στον αντιδήμαρχο:
«Στο κέντρο σχεδόν του πάρκου Αλκαζάρ βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που φιλοτέχνησε ο Λαρισαίος γλύπτης Φιλόλαος Τλούπας,εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1990 επί δημαρχίας Αριστείδη Λαμπρούλη για να τιμηθεί η Εθνική Αντίσταση και η αντιφασιστική νίκη των λαών αλλά και η συμβολή του λαού της πόλης της Λάρισας σε αυτήν. Με την κατασκευή του είχε προβλεφτεί χώρος που θα λειτουργεί ως μουσείο με αρχειακό υλικό από τον αγώνα του λάου μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, που θα θυμίζει και θα διδάσκει τις νέες γενιές.
Το μουσείο με αρχειακό υλικό που υπήρχε βρισκόταν κάτω από το μνημείο. Μετά την ολοκλήρωση του μνημείου, λειτουργούσε περίπου έως της αρχές του 2000 ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος . Είχε φωτογραφίες, αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή, στρατιωτικές στολές, όπλα κ.α. Στη συλλογή αυτού του υλικού είχαν τη συμβολή τους και τα τότε μέλη της Δ.Ε. Λάρισας της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ. Το χώρο τον επισκέπτονταν σχολεία, σύλλογοι, σωματεία φορείς με ευθύνη κάποιου που είχε ορίσει ο Δήμος Λάρισας .
Μετά την κατασκευή και λειτουργία του Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στις παλιές φυλακές στην οδό Ιουστινιανού, ένα μεγάλο μέρος του αρχειακού –υλικού της έκθεσης μεταφέρθηκε σε αυτό με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Στο χώρο του μνημείου του Αλκαζάρ συνεχίζει να υπάρχει ένα μέρος του αρχειακού –υλικού κύρια φωτογραφιών.
Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ με την παρουσία του τότε Αντιδημάρχου Πολιτισμού Π. Σάπκα διαπιστώσαμε: Πως ο εκθεσιακός χώρος στην κατάσταση που βρισκόταν τότε αλλά και σήμερα είναι μη επισκέψιμος, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, μάλιστα κάποια σημεία του είναι υπό κατάρρευση ( εξωτερικές πόρτες είναι σαπισμένες και χρήζουν αντικατάσταση ), η δε υγρασία καταστρέφει σιγά- σιγά το υλικό που έχει απομείνει, αλλά και τον ίδιο το χώρο. Στις πόρτες και τα σκαλιά των δύο εισόδων ο χώρος είναι σκουπιδότοπος, ακόμα και στον εσωτερικό χώρο έχουν πεταχτεί σκουπίδια αφού τα τζάμια είναι σπασμένα. Αλλά και το ίδιο το μνημείο είναι γεμάτο συνθήματα.
Δεν είναι μόνο ότι όλα αυτά μας θλίβουν, όταν ένας χώρος που φτιάχτηκε να θυμίζει τις λαμπρές σελίδες του λαού μας κατά του ναζισμού φασισμού όχι μόνο δεν πρέπει να είναι εγκαταλελειμμένο αλλά , η δημοτική αρχή πρέπει να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά ουτοσώστε ο εκθεσιακός χώρος και γενικότερα το μνημείο να μην καταστραφεί, να επισκευαστεί και να συντηρείται σε μόνιμη βάση όπως όλα τα μνημεία της πόλης .
Ως αντιστασιακή οργάνωση της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ στο χώρο του μνημείου στις 9 Μάη που έχει καθιερωθεί ως μέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών πραγματοποιούμε εκδηλώσεις. Θέλουμε δε να το αξιοποιούμε σε ιστορικές ημερομηνίες και όχι μόνο αλλά και για εκδηλώσεις συγκεντρώσεις επισκέψεις σχολείων και συλλόγων κ.α.
Σε συνεδρίαση και συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή Λάρισας της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στη νέα Δημοτική Αρχή όπως είχαμε κάνει και στην προηγούμενη και να ζητήσουμε:
Να καθαριστεί άμεσα ο χώρος αλλά και να καθαρίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη θυμίζει σκουπιδότοπο αλλά μνημείο που κοσμεί την πόλη.
Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων (μονώσεις στεγανοποιήσεις κ.α) για να αντιμετωπιστεί η υγρασία, να εξυγιανθεί και βαφεί, να αποκατασταθεί πλήρης ο φωτισμός και τα υδραυλικά.
Να αντικατασταθούν οι δυο πόρτες εισόδου (είναι σχεδόν κατεστραμμένες) με πόρτες ασφαλείας που θα ασφαλίζουν το χώρο από κάθε παραβίαση.
Να μελετηθεί για το πώς θα υπάρχει εξαερισμός για την καλύτερη παραμονή κάποιου στο χώρο και την καλύτερη συντήρηση του.
Να συντηρηθεί το αρχειακό υλικό που βρίσκεται στο χώρο να προστεθεί και κάποιο ακόμη.
Να υπάρχει μακέτα στον εξωτερικό χώρο με το ιστορικό της κατασκευής του μνημείου και τον λόγο που κατασκευάστηκε.
Και βέβαια να υπάρχει υπάλληλος όπου σε συνδυασμό και με το άλλο μνημείο της αντίστασης να μπορεί να το ανοίγει κατόπιν συνεννόησης, σε κάθε σύλλογο, σωματείο, φορέα, σχολείο, που θέλει να το επισκεφτεί».