Ερωτήσεις όπως «ποια είναι η μεριά σου;» ή «έχεις προτίμηση στη μεριά του κρεβατιού;» έχει σίγουρα ακούσει -και πιθανότατα εκφέρει- όποιος βρέθηκε στη θέση να μοιραστεί το κρεβάτι του. Μπορεί η αγαπημένη μεριά για τον ύπνο να αποτέλεσε συνειδητή επιλογή είτε απλώς να συνέβη, σίγουρα όμως υπάρχει εξήγηση για αυτό -πιο περίπλοκη ενδεχομένως από το ποια πλευρά έχει κοντά της πρίζα.
Ένας αρχέγονος φόβος
Υπό το πρίσμα της εξελικτικής ψυχολογίας, η επιλογή μιας συγκεκριμένης πλευράς για τον ύπνο σχετίζεται με ένα αρχέγονο αίσθημα φόβου. Σύμφωνα με μελέτη του 2010 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου σχετικά με την εν λόγω πτυχή του ύπνου -ή της φυσική ανάγκης για ξεκούραση που καλύπτει το ένα τρίτο σχεδόν της ζωής μας- οι άνθρωποι επιλέγουν για τον ύπνο τους μια θέση που να «κοιτάζει» προς την πόρτα -ή το παράθυρο- ώστε να έχουν οπτική επαφή με την είσοδο, να βρίσκονται όμως και όσο το δυνατόν πιο μακριά από αυτήν.
Βάσει των ευρημάτων, ο κίνδυνος ενός ατόμου να αποτελέσει λεία ενός θηρευτή (predation risk) και η ανάγκη για ξεκούραση σε ασφαλείς χώρους ύπνου που προφυλάσσουν από πιθανούς εχθρούς, συνεχίζει να διαμορφώνει τις επιλογές μας έως και σήμερα. Τι ισχύει όμως για την περίπτωση που μοιραζόμαστε το κρεβάτι;
Σύμφωνα με τον Paul C. Rosenblatt, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα ωθήσουν δυο συντρόφους στην άτυπη συμφωνία σχετικά με την πλευρά του κρεβατιού που θα τους ανήκει: μπορεί είναι το πρωινό φως που γλιστρά από το παράθυρο και ενοχλεί τον έναν, η ανάγκη του άλλου να βρίσκεται πιο κοντά στο μπάνιο ή ίσως, σύμφωνα πάλι με την εξελικτική θεωρία, η ανάγκη προστασίας της συντρόφου θα οδηγήσει τον άνδρα στη μεριά του κρεβατιού που βρίσκεται κοντά στην πόρτα.
Μια δημοσκόπηση του 2011 σε 3.000 ενήλικες για λογαριασμό αλυσίδας ξενοδοχείων, έδειξε ότι η αριστερή πλευρά του κρεβατιού είναι η «μεριά της ευτυχίας».
Μέσα από τις απαντήσεις σχετικά με την ευτυχία στο σπίτι και την εργασία καθώς και τη μεριά του ύπνου, η αριστερή πλευρά του κρεβατιού -όπως το κοιτάζει κανείς, όχι ενώ βρίσκεται πάνω σε αυτό- ήταν αυτή που επιλέγουν οι πιο ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι. Μάλιστα, όσοι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας δεν ήταν πρόθυμοι να «θυσιάσουν» την αριστερή για τη δεξιά μεριά του κρεβατιού προς χάριν των συντρόφων τους.
Οι ερευνητές εντούτοις υπογράμμισαν ότι η δημοσκόπηση δεν καθιστά σαφές αν η αριστερή πλευρά του κρεβατιού έκανε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους ή αν οι τελευταίοι επέλεγαν την πρώτη για την ξεκούρασή τους.