Η θέση της Λάρισας στον θεσσαλικό κάμπο συνέβαλε στη δημιουργία φορέων και οργανισμών που εξυπηρετούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Παράλληλα, οι επιτυχημένες ή όχι σοδειές, οι συμφωνίες με εμπόρους και βιομηχανίες, συσχετίζονται άμεσα με την οικονομική ζωή της περιοχής, και κατά συνέπεια την ευμάρεια των αγροτικών κοινοτήτων και την πρόοδο των κατοίκων τους, κοινωνική και πνευματική.
Συγκεντρώθηκαν επομένως στα Γ.Α.Κ. Λάρισας αρχειακά τεκμήρια σχετικά με την αγροτική ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων στο αγροτικό πλαίσιο που μας περιβάλλει όλους, ανεξάρτητα από την επαφή μας με τη γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
Ο πλούσιος κάμπος , το χώμα που βάφτηκε κόκκινο, το Αγροτικό Ζήτημα, το Κιλελέρ, η αποκατάσταση των ακτημόνων και των προσφύγων, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που σπαταλήθηκαν, κάποιες εκφράσεις που περιγράφουν γλαφυρά την ιστορία 140 χρόνων, για να φτάσουμε στον πληγωμένο κάμπο του 2023.
Θρηνήσαμε ανθρώπους και περιουσίες, γίναμε πρωτοσέλιδο και έκτακτη είδηση, μας βοήθησαν, μας υποσχέθηκαν, και έφυγαν… Έχουμε όμως και αναμνήσεις από γιορτές, οικογενειακές συγκεντρώσεις, εκδρομές και παιχνίδια.
Καλούμε τους μαθητές να μοιραστούν εικόνες και σκέψεις προερχόμενες από τα τεκμήρια, τις πρόσφατες εικόνες και εμπειρίες καταστροφής αλλά και τις αφηγήσεις και μνήμες των οικογενειών τους από ίσως καλύτερα, ίσως δυσκολότερα χρόνια.
Η νικήτρια του 3ου διαγωνισμού Σταυρούλα Τσιάλτα φιλοτέχνησε το θέμα της αφίσας, και ανοίγει έτσι ένας νέος κύκλος συνεργασίας με παλιότερους συμμετέχοντες.
Περιμένουμε με χαρά να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ματιά των μαθητών.