Τα μέλη του ΔΣ και της ΕΕ του ΠΟΚΕΛ – Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας ξεναγήθηκαν στην έκθεση – αφιέρωμα για τον Φιλόλαο Τλούπα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τον επιμελητή της έκθεσης και εικαστικό, Ανδρέα Γιαννούτσο, μαζί με τους Φίλους της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην αίθουσα «Ειρήνης Κατσίγρα» της Πινακοθήκης Λάρισας συνεχίζεται η έκθεση για τον διεθνώς καταξιωμένο γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Λάρισα κι έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Γαλλία και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2025 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Φιλόλαος, στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα μεγάλα γλυπτά έργα του από ανοξείδωτο χάλυβα σε δημόσιους χώρους, πάρκα και σχολεία. Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, λάτρευε τη δουλειά του, ήταν ένας ακούραστος δημιουργός, αυθεντικός κι εφευρετικός.

Η Γαλλική κυβέρνηση, το 2005 τον τίμησε για το σύνολο του έργου του και η Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής του απένειμε το 1ο βραβείο για το καλύτερο έργο μνημειακής γλυπτικής εξωτερικού χώρου, ενώ το 2003 οι εμβληματικές υδατοδεξαμενές της Βαλάνς, ύψους 60 μέτρων, εντάχθηκαν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής παραγωγής του, της δημόσιας γλυπτικής και της μεγάλης κλίμακας, έργα γλυπτών συνθέσεων με βιομηχανικά υλικά (πλυμένο σκυρόδεμα και ανοξείδωτο χάλυβα), αλλά κι έργα μικρότερης κλίμακας, εργαστηρίου, κατασκευών από πηλό, ξύλο, σίδηρο, χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας, καρέκλες, κούπες, κοσμήματα, κ.α., μακέτες, θαλασσινά τοπία και τα χαρακτηριστικά του έργα σε πηλό και ξύλο, τις περίφημες «Γκογκότοι», ζωόμορφα πλάσματα του μύθου.