Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/ Δράση ΚΑ 229 με τίτλο Steam Link, έξι μαθητές/τριες του 6ου ΓΕΛ Λάρισας και οι εκπαιδευτικοί Γκατζιώνα Ζωή (ΠΕ02) και Κοθρά Κατερίνα (ΠΕ02) συμμετείχαν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που διεξήχθη στη Foggia της Ιταλίας το χρονικό διάστημα από 27 έως 31 Μαρτίου 2023.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να συμβάλουν και οι ίδιοι σε αυτήν με τον τρόπο ζωής τους και τις επιλογές τους.
Η κινητικότητα περιελάμβανε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία.
Συγκεκριμένα, όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στο Liceo Scientifico Statale “Guglielmo Marconi”, το οποίο είναι σχολείο θετικών επιστημών. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων επιστημονικής φύσεως και παρακολούθησαν μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Πιο αναλυτικά:
– Ασχολήθηκαν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου προσομοιώνοντας τις συνθήκες της ατμόσφαιρας και του όζοντος.
– Μελέτησαν την όξινη φύση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τα αποτελέσματα που επιφέρει στα νερά των ωκεανών της γης η αύξησή του στην ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε σχολικούς αθλητικούς αγώνες, να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της Foggia και να ξεναγηθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης. Σε ημερήσια εκδρομή που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και των τριών χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γνώρισαν την παλιά πόλη του Bari, επισκέφτηκαν τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου και το κάστρο του Μπάρι (Castello Svevo) και γεύτηκαν τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Επίσης, ξεναγήθηκαν από τους Ιταλούς συναδέλφους στη γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη Trani με τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό και απόλαυσαν τη θέα της περιοχής από το επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές/τριες και των τριών σχολείων εργάστηκαν σε ομάδες, παρουσίασαν στην ολομέλεια τα αποτελέσματα των εργασιών τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.
Στη διάρκεια του προγράμματος δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, τους τρόπους διδασκαλίας και προσέγγισης των διδακτικών αντικειμένων, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να προωθήσουν τη συνεργασία σε διακρατικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδοχή από του Ιταλούς εταίρους ήταν ιδιαίτερα θερμή και η φιλοξενία τους άψογη.