Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας σχεδίασε και πραγματοποίησε για τη διετία 2022-2023 συνολικά 140 δράσεις, 55 για το 2022 και 85 για το 2023.
Όλα αυτά έγιναν γιατί υπάρχει μια ωραία ομάδα – παρέα εκπαιδευτικών στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει όρεξη για προσφορά, έχει μεράκι, είναι ακούραστη, σχεδιάζει και καταφέρνει να υλοποιεί τους στόχους που θέτει, με επίκεντρο τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τον άνθρωπο.
Επίσης συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους φορείς της Λάρισας και με πολλούς του νομού και της χώρας, οι οποίοι κατανοούν τις προτάσεις και τις υποστηρίζουν.
Στον απολογισμό δράσης αναφέρονται τα εξής:
Προσφέραμε βιβλία σε 41 σχολεία και Συλλόγους, σε Δημοτικά Σχολεία της Λάρισας, στο 5ο, 10ο, 21ο, 33ο, 38ο, στο νομό Λάρισας στο Καλοχώρι, το Στόμιο, τη Γλαύκη, τα Πλατανούλια, το Αργυροπούλι, το Σαραντάπορο, το Λιβάδι Ολύμπου, το Συκούριο, τους Γόννους, τη Βερδικούσια, στο 3ο Ελασσόνας, στο 3ο και 5ο Τυρνάβου.
Επίσης σε Γυμνάσια στο 13ο Λάρισας, 2ο Τυρνάβου, 1ο Φαρσάλων, Καρυάς Ελασσόνας και στο Αργυροπούλι, σε Λύκεια στο 7ο και 13ο Λάρισας, στο Δομένικο και τον Αμπελώνα, στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου και στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας. Στείλαμε βιβλία σε Δημοτικά Σχολεία στην Κρήτη στο 2ο στο Τυμπάκι, Πιτσιδίων, Καπαριανών, στο 1ο Ρεθύμνου και στο Νηπιαγωγείο Κοσμίου Ροδόπης.
Τέλος δώσαμε στη Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής στη Ροδόπη, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκλήθρου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βρισηίδα» στα Βρυσιά Φαρσάλων, στο Φιλολογικό Όμιλο Θεσ/νίκης και στο Φιλολογικό Όμιλο Ελλάδος.
Συμμετείχαμε και παρουσιάσαμε 22 βιβλία συγγραφέων και ποιητών στη Λάρισα, το Βόλο, την Ελασσόνα, το Καρπενήσι, τους Νέους Πόρους Πιερίας, τη Λέρο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Βιβλία των : Νίκου Παπαθεοδώρου, Άννας Μανωλοπούλου-Σκουφά, Ιωάννας Γκανέτσα, Έφης Νικολαΐδου, Δημητρίου Καραμούρτου, Γιώτας Κούγιαλη, Παναγιώτη Κολέλη, Νίκου Βατόπουλου, Δημήτρη Κωστόπουλου, Αγλαΐας Μπλιούμη, Ζαφειρίας Κοταμάνογλου, Ελεονώρας Τσιαντούλα, Βάσως Αρσενίου, Χρύσας Μαστοροδήμου, Ευδοκίας Ποιμενίδου και Αργύρη Γιουρούκη.
Πραγματοποιήσαμε και συνδιοργανώσαμε 12 συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια. Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η φύση στο έργο του Καζαντζάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Ημερίδες «Κινηματογράφος & Εκπαίδευση», «Ο Γάμος στον Κινηματογράφο» και Διαδικτυακό σεμινάριο κινηματογράφου «This is our story» από το «Artfools», 2ήμερο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, εκδήλωση «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Νέοι», Εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά στα Μεσάγγαλα και στο Καστρί Λουτρό με την Περιφέρεια Θεσσαλίας «Με θέα το Αιγαίο», θεατρικό εργαστήρι κι Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας.
Συμμετείχαμε σε 12 προγράμματα Erasmus+, «OMAS» στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία και τη Λιθουανία, «BATOR» στην Πολωνία, την Ιταλία, την Τουρκία, τον Τύρναβο και το Βόλο και «DIFASIS» στη Λάρισα, την Τουρκία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Συνεργαστήκαμε σε 6 δράσεις με το «Artfools», στο 14ο και το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, στις «Νύχτες κινηματογράφου» με προβολές ταινιών σε Μεσάγγαλα, Στόμιο, Καστρί Λουτρό και Κουτσουπιά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας «Με θέα το Αιγαίο» και προβολή της ταινίας «Το τελευταίο ταξίδι» στο θερινό σινεμά «Μύλος».
Υλοποιήσαμε την Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας για το 2022 και το 2023 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας και συμμετείχαμε στην 5η Εβδομάδα Αστρονομίας με το Σχολείο Αστρονομίας. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Κατσίγρα, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κι επισκεφθήκαμε εκθέσεις ζωγραφικής και ψηφιδωτού.
Εκδώσαμε το 3ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «ΛεξΩτεχνίες», Ημερολόγιο για το 2022 για την καταστροφή της Σμύρνης και Ημερολόγιο για το 2023 με δράσεις του ΠΟΚΕΛ.
Πραγματοποιήσαμε 3ήμερη εκδρομή στη Θράκη και τα Πομακοχώρια και 7ήμερη εκδρομή - διακοπές στη Λέρο, κόψαμε την πίτα του ΠΟΚΕΛ για το 2022 και το 2023 και πλέον φιλοξενούμαστε σε γραφείο στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων. Το ΠΟΚΕΛ δήλωσε παρόν σε 4 φιλανθρωπικές δράσεις, με προσφορά σχολικών ειδών για πλημμυροπαθείς και βιβλίων για σχολεία που πλημμύρισαν, προσφορά χρημάτων στην ΕΛΜΕ Λάρισας για τους πλημμυροπαθείς και χρημάτων για ορφανά παιδιά για τους σεισμούς στην Τουρκία.
Υλοποιήσαμε 6 θερινές βραδιές φιλοσοφίας, σε συνεργασία με το Σχολείο Αστρονομίας στο Περιβόλι τ’ Ουρανού στη Νέα Σμύρνη «Η φιλοσοφία του Πλάτωνα μέσα από την αλληγορία του σπηλαίου», «Γνωριμία με τη φιλοσοφία του Πυθαγόρα», «Φιλοσοφικές προσεγγίσεις στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», «Αιτιοκρατία & Τυχαιότητα», «Είναι & Ουδέν είναι» και 3 καλοκαιρινές δράσεις στην Κουτσουπιά, παραμυθοαφήγηση, θεατρικό παιχνίδι και προβολή ταινιών, καθώς και 7 τμήματα με την ΟΜΕΓΑ, την Ομάδα Ενεργειακής Γυμναστικής & Ασκήσεων στο Κηποθέατρο στο Αλκαζάρ, στο Καστρί Λουτρό, στο 5ο και στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
Τέλος πραγματοποιήσαμε 11 διάφορες δράσεις, όπως έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στη Βελίκα, συμμετοχή στο 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, συνεργασία με το Σύνδεσμο Ρουμελιωτών για την «Ημέρα Γυναίκας», Σελιδοδείκτες για την επέτειο της γέννησης του Ν. Καζαντζάκη, τιμή & μνήμη στον Αλέξη Μπατζανούλη, αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, γιορτή λήξης του σχολικού έτους στο Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Βερδικούσιας, συμμετοχή στο «Κανείς Μόνος» για την Παγκόσμια Ημέρα «Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών» και στον Περίπατο Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας.