Διαβάζοντας και συζητώντας με αρκετά άτομα, συγκέντρωσα 5 μαθήματα που οι άνθρωποι παίρνουν πολύ αργά στη ζωή τους (και ίσως θα ευχόντουσαν να γνώριζαν νωρίτερα).

Συχνά παίρνουμε κάποια μαθήματα πολύ αργά στη ζωή μας. Αυτή η αργοπορία, μπορεί να μας κοστίσει πολλές επιλογές, αποφάσεις και προτιμήσεις. Τα μαθήματα που παίρνουμε, μας διδάσκουν τόσα πολλά για τη ζωή και μας οδηγούν να σκεφτούμε κάθε πτυχή πολύ βαθιά και διαφορετικά. Αλλά μερικές φορές, οι ευκαιρίες δεν μένουν για πάντα. Και αν αργήσουμε πολύ να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε συνειδητοποιήσει νωρίτερα, οι ευκαιρίες αυτές ξεγλιστρούν δίπλα μας.

Για να ζήσει κανείς μια ζωή με λιγότερο άγχος, θα πρέπει να δέχεται και να μαθαίνει τα μαθήματα που του φέρνει η ζωή, νωρίτερα ή αργότερα.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τι θα συμβεί, μπορείς να ελέγξεις πώς θα αντιδράσεις

Μένοντας στο παρελθόν ή σκεπτόμεν@ συνεχώς το μέλλον, ξεχνάς να ζεις και να εκτιμάς την παρούσα στιγμή. Το να μετανιώνεις για τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορεί να σου φέρει τίποτα καλό στη ζωή σου. Αντίθετα, αρχίζεις να καταστρέφεις και το παρόν σου.

Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που έχει γίνει. Μάθε από τα λάθη σου και προχώρα παρακάτω. Αυτό που έχεις τώρα είναι το παρόν. Γι’ αυτό κάνε το να αξίζει. Είναι καλό να έχεις όνειρα και να σχεδιάζεις το μέλλον σου αναλόγως.

Εμπιστεύσου τη διαδικασία. Κάνε τη δουλειά σου και άφησε τα υπόλοιπα. Έχε υπομονή. Αντί να εστιάζεις στον προορισμό, μάθε να απολαμβάνεις τη διαδικασία. Αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Όλα είναι προσωρινά

Οι καλές σου στιγμές είναι προσωρινές και οι κακές σου στιγμές είναι επίσης προσωρινές. Έτσι, όταν περνάς καλά, απόλαυσέ το και να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό. Και όταν περνάς δύσκολα, να ξέρεις ότι θα το ξεπεράσεις. Δεν είναι το τέλος, αλλά απλώς ένα δύσκολο κομμάτι. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις.

Μοιάζει δύσκολο για πολλούς ανθρώπους -ιδιαίτερα για τους νέους- να εκτιμήσουν τη ζωή. Η αναγνώριση της πλήρους αξίας των δυσκολιών και των λαθών μας είναι το κλειδί για να εκτιμήσουμε το ταξίδι. Όλα είναι προσωρινά, γι’ αυτό εκμεταλλεύσου τα πάντα στο έπακρο.

Κάνε αυτό που αγαπάς, αγάπησε αυτό που κάνεις

Η δουλειά σου αποτελεί μια σημαντικά μεγάλη πτυχή της ζωής σου, στην οποία αφιερώνεις τον εαυτό σου. Αν δε νιώθεις ευτυχισμέν@ στην καριέρα σου, αυτή η δυστυχία θα διαρρεύσει και σε άλλες πτυχές της ζωής σου. Και ενώ τίποτα δεν είναι τέλειο, είναι σημαντικό να εργάζεσαι για τον εαυτό σου, ώστε να πετύχεις τους στόχους και που επιθυμείς.

Το πιο σημαντικό: Επένδυσε στον εαυτό σου

Αυτό ισχύει και για τη μη επαγγελματική σου ζωή. Ποιες συνήθειες και χόμπι θέλεις να σταματήσεις; Ποιες από αυτές θέλεις να αναπτύξεις; Είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση του είδους των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων που περιβάλλεις τον εαυτό σου. Οι πληροφορίες είναι σαν θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, επομένως να έχεις επίγνωση του τι “ταΐζεις” τον εαυτό σου. Η επιτυχία δεν είναι μια θριαμβευτική στιγμή. Η επιτυχία είναι μια σειρά από στιγμές (και επιλογές) που οδηγούν σε μεγαλύτερες στιγμές.

Είσαι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σε εμποδίσει να ζεις κάθε μέρα κάνοντας αυτό που αγαπάς.

Η τελειότητα είναι ένας μύθος

Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση που κυνηγάμε, συχνά με κόστος την ηρεμία και τη χαρά μας. Η επιδίωξη της τελειότητας δεν είναι μόνο εξαντλητική αλλά και, ειλικρινά, αδύνατη. Η ζωή είναι ακατάστατη και απρόβλεπτη. Τα πράγματα σπάνια πάνε ακριβώς όπως τα σχεδιάζουμε. Και αυτό δεν πειράζει.

Μάθε να αγκαλιάζεις τις ατέλειες – στον εαυτό σου, στους άλλους και στις καταστάσεις της ζωής σου. Είναι αυτές οι ατέλειες που μας κάνουν ανθρώπους και κάνουν τη ζωή ενδιαφέρουσα. Είναι προτιμότερο να είσαι απόλυτα ατελής παρά να είσαι “τέλει@”!

Η αποτυχία είναι ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία

Γνώριζες ότι ο Τόμας Έντισον, ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες στον κόσμο, είχε πει στους δασκάλους του ότι ήταν “πολύ ηλίθιος για να μάθει οτιδήποτε”; Και όμως, κατάφερε να αποκτήσει 1.093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις εφευρέσεις του(!).

Η ιστορία του Έντισον αποτελεί μια απόδειξη του γεγονότος ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά μάλλον ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Η πιο διάσημη φράση του, τα λέει όλα: “Δεν απέτυχα. Απλώς έχω βρει 10.000 τρόπους οι οποίοι δεν λειτουργούν”.

Στη ζωή, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσεις αποτυχίες και απογοητεύσεις. Αλλά έχει σημασία να καταλάβουμε ότι αυτά δεν αποτελούν δείκτες της αξίας ή των ικανοτήτων μας. Αντίθετα, είναι ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.

Μη σε φοβίζει η αποτυχία. Αγκάλιασέ την. Μάθε από αυτήν. Και στη συνέχεια χρησιμοποίησέ την ως σκαλοπάτι για να φτάσεις στα ύψη που ονειρεύτηκες.

savoirville.gr