Ολοκληρώνεται το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Αγιάς.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου «Επέκταση Συστήματος Τηλεελέγχου Τηλεχειρισμού εξωτερικού υδραγωγείου στις δημοτικές ενότητες Αγιάς, Λακέρειας και Ευρυμενών» προϋπολογισμού 1.767.768 ευρώ.
Το έργο αφορά την προμήθεια, την ολοκληρωμένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος αυτοματισμού, τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των αντλιοστασίων, γεωτρήσεων και δεξαμενών Ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγιάς.
«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και τις τεχνικές μας υπηρεσίες ξεκινάμε ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αγιάς» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Είναι ένα έργο ουσίας καθώς το νερό είναι το blue chip της εποχής. Με το έργο αυτό ελαχιστοποιούμε τις απώλειες νερού και μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Με διαχρονική συνεργασία με το Δήμο Αγιάς αλλάξαμε την εικόνα Αγιάς και των παραλίων. Κατασκευάζουμε έργα αποχέτευσης σε όλο το παραλιακό μέτωπο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς έχουν σε εξέλιξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ που αφορούν τα δίκτυο αποχέτευσης του Στομίου, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του Ομολίου και την αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών του Δήμου Αγιάς.
Ολοκληρώσαμε το έργο της διαμόρφωσης της εισόδου της Αγιάς, ολοκληρώνονται οι γέφυρες στα παράλια, ακολουθεί το έργο των αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου ενώ οι παρεμβάσεις μας στο οδικό κύκλωμα Κισσάβου έχει ενισχύσει την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων στα ορεινά του Δήμου Αγιάς. Όλα αυτά τα έργα μας υλοποιούνται με σύμμαχο τη φύση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε τα εξής:
«Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Τενχικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λάρισας και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία που αποδίδει για το Δήμο Αγιάς και τους πολίτες. Ο Δήμος Αγιάς δεν αποτελείται μόνο από κατοίκους του Δήμου αλλά είναι ένας τόπος προορισμού και έτσι λοιπόν η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν κάνει ένα προγραμματισμό που αφορά ζωτικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη αλλά δίνοντας και μια προτεραιότητα για το μέλλον.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι χαρά μας που μας στηρίζουν και μας βοηθούν. Είναι πάντα δίπλα μας και έτσι έρχεται το συγκεκριμένο έργο που έρχεται να συμπληρώσει το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των αντλιοστασίων, γεωτρήσεων και δεξαμενών της ΔΕΥΑ Αγιάς στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς, Λακέρειας και Ευρυμενών.
Έτσι δίνουμε και ποιοτικό νερό καθώς οι έλεγχοι στο χλώριο και σε ότι άλλες ενέργειες χρειάζονται θα είναι άμεσες. Αν υπολογίσουμε και το έργο ύδρευσης και αποχέτευσης των οικισμών Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας είμαστε πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε έργα. Παράλληλα έχουμε εκπονήσει ένα νέο σχεδιασμό έργων προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ. όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η συνεργασία φέρνει κάθε μέρα καινούργια έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Στόχος της Περιφέρειας, του Δήμου και των τεχνικών μας υπηρεσιών είναι η ολοκλήρωση του οδικού κυκλώματος Κισσάβου και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η Περιφέρεια κάνει εξαιρετική δουλεία και όσο αφορά το τεχνικό μέρος αλλά και το πολιτικό που αφορά την εξεύρεση των πόρων».
Ο σκοπός του έργου
Το Σύστημα Τηλεελέγχου, Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών αποτελείται από τον Υφιστάμενο Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στα γραφεία της ΔΕΥΑ Μελιβοίας, στην Κάτω Σωτηρίτσα. Ο τελευταίος, επεκτείνεται κατάλληλα ώστε να διασυνδεθεί, μέσω ασυρμάτων επικοινωνιακών διατάξεων, με τους πενήντα έξι (56) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) ευρισκόμενους σε ισάριθμες θέσεις του Δικτύου Ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγιάς.
Σκοπός του συστήματος είναι η συλλογή δεδομένων, όπως για παράδειγμα η τιμή της παροχής σε καταθλιπτικούς και τροφοδοτικούς αγωγούς, η τιμή της στάθμης σε δεξαμενές, και η μετάδοσή τους, μέσω τηλεπικοινωνιακού συστήματος, στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) που βρίσκεται στην ΔΕΥΑ Μελιβοίας. Το σύστημα επικοινωνίας θα είναι τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του τηλεελέγχουκαι του αυτοματισμού.
Η συλλογή και παρακολούθηση των παραπάνω πληροφοριών, δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους μηχανικούς της ΔΕΥΑ, μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας αυτών, να έχουν πάντα σαφή γνώση της λειτουργικής κατάστασης του όλου συστήματος, και να προβαίνουν σε επιθυμητές διορθωτικές ενέργειες ή και να προ-ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε αυτή να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένα σενάρια λειτουργίας.