Συνεχίζει ακάθεκτο το σκληρό σιτάρι, με την ζήτηση να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Με 43 λεπτά το κιλό πουλάει αυτή την περίοδο σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταρισμός Χάλκης Λάρισας και η αγορά ανταποκρίνεται.

Η τιμή αυτή είναι επί αυτοκινήτου, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Δημήτρης Μέρας, ενώ στον παραγωγό, η καθαρή τιμή στο χέρι, αντιστοιχεί σε 42 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρα, τις αγορές αυτές κάνουν ντόπιοι έμποροι, όμως μετά συνήθως προορίζεται για εξαγωγή το προϊόν, ενώ εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από Ιταλία.

Όπως δήλωσε ο κ. Μέρας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης, που είναι εις εκ των δυο Συνεταιρισμών της Χάλκης (Αλληλεγγύη λέγεται ο έτερος) έχει κάνει τμηματικά πωλήσεις, από τα αλώνια έως σήμερα, με τιμές 27,5 λεπτά το κιλό αρχικά, 31 μετέπειτα, 34 ακολούθως, 38 πριν από λίγο διάστημα και τώρα 43 λεπτά, όπως προαναφέραμε.

«Όλα πλέον είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης», προσθέτει ο κ. Μέρας, τονίζοντάς μας ότι ο Συνεταιρισμός, έχει ακόμα απόθεμα της τάξης των 1.000 τόνων περίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που βλέποντας την... τρελή κούρσα των τιμών στο σκληρό, αποφεύγουν να πουλήσουν, προγραμματίζοντας να το κάνουν αργότερα.

Σημειωτέον ότι οι στρεμματικές αποδόσεις στην Χάλκη, κυμάνθηκαν φέτος μεταξύ 350-600 κιλών το στρέμμα, με το μέσο όρο να παίζει στα 400 κιλά. «Αν δεν είχαν γίνει και οι ζημιές από τους παγετούς, τότε θα ήταν όλα τέλεια», σχολιάζει εν τέλει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

agrotypos.gr