Πίσω έχει πάει η προετοιμασία των χωραφιών, που είναι αδύνατη λόγω της τρομερής ξηρασίας και φυσικά οι σπορές κριθαριού.
Όσον αφορά στο βυνοποιήσιμο κριθάρι, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας, από τη Λάρισα και κάτω οι σπορές έχουν ολοκληρωθεί, όμως πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (π.χ. Σέρρες και αλλού), καθώς έχει να βρέξει μεγάλο διάστημα και οι αγρότες όχι μόνο δεν έσπειραν, αλλά δε μπορούν καν να ετοιμάσουν τα χωράφια για σπορά.
Επιπλέον ο ίδιος εκτιμά τις εκτάσεις τη νέα χρονιά στα 120.000 στρέμματα, ενώ αναφορικά με τα συμβόλαια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κράτησε στα ίδια επίπεδα με πέρσι τις τιμές, δηλαδή στα 17,2 λεπτά το κιλό.
Γύρω στα 500 στρέμματα καλλιεργούνται με κριθάρι σε όλο το βόρειο Έβρο, λέει από την πλευρά του ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας.
Όπως μας εξηγεί υπάρχει πολύ μεγάλη ξηρασία στην περιοχή, γεγονός που επηρεάζει τα σιτηρά, ενώ ειδικά στα σιτάρια, που φέτος αναμένονται με μεγάλη αύξηση εκτάσεων (όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος) η ανομβρία έφερε ήδη πρόβλημα στα φυτρώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τα σιτάρια η αύξηση στις πωλήσεις εφοδίων κ.λπ. της Ένωσης Ορεστιάδας υπολογίζεται στο 40%, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη.
Αντίθετα τέλος στη Βοιωτία, όπως μας εξήγησε ο Θάνος Πανταζής, σιτάρια και κριθάρια πάνε πολύ καλά, με την ανομβρία να επηρεάζει κυρίως περιοχές, από την Θεσσαλία κι άνω.
agrotypos.gr