Θεριστής και αλωνάρης, πλέον, ο Ιούνιος και στον θεσσαλικό κάμπο εκατοντάδες θεριζοαλωνιστικές μηχανές εργάζονται μέρα και νύχτα προκειμένου να συλλέξουν τις σοδειές πριν αλλάξει ο καιρός.

Ο θεσσαλικός κάμπος είναι ο πιο εύφορος της χώρας και παράγει υψηλής ποιότητας σιτηρά.Στον νομό Λάρισας καλλιεργούνται κυρίως σιτάρια, κριθάρια, βαμβάκι, καλαμπόκια, ντομάτες, βίκος και φακές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και αρκετά στρέμματα ελαιοκράμβη.Φέτος, οι τιμές παραγωγού στα σιτηρά και τα ψυχανθή έχουν ανέβει αρκετά, λόγω της μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με τις μικρότερες, σε σχέση με πέρυσι, παραγωγές.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας, πρ. του Αγροτικού Συλλόγου Κατωχωρίου Φαρσάλων και αγρότης, το σιτάρι φέτος φτάνει μέχρι και τα 25 λεπτά/κιλό, από 20 πέρυσι και το κριθάρι στα 20 λεπτά, από 17-18 πέρυσι.

Τα κριθάρια έχουν ήδη αλωνιστεί και αυτές τις μέρες ανεβάζει ρυθμό και αλωνισμός του σιταριού.

Ωστόσο, αν και από περιοχή σε περιοχή οι αποδόσεις διαφέρουν, στην Επαρχία Φαρσάλων οι μειώσεις στις σοδειές φτάνουν μέχρι και 40%, λόγω του Ιανού, που είχε πλήξει την περιοχή και του παγετού του Απριλίου.

Έτσι, ακόμη και με τις τιμές παραγωγού ανεβασμένες, οι αγρότες θεωρούν απαραίτητη την καταβολή των αποζημιώσεων για τον παγετό, προκειμένου να συμπληρωθεί το εισόδημα.

Τα σκληρά σιτάρια του θεσσαλικού κάμπου είναι ξακουστά και απορροφώνται από εγχώριες βιομηχανίες αλλά και από ιταλικές για την παρασκευή των ζυμαρικών.

ertnews.gr