Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι παραγωγοί με τις εταιρείες βιοντίζελ δίνουν τιμές παραγωγού υψηλότερες σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 37 λεπτά το κιλό.
Μιλάμε για τιμή που είναι ανταγωνιστική σε κάθε εκτατική καλλιέργεια. Επίσης, οι μέχρι στιγμής πωλήσεις σπόρων δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση στρεμμάτων.
Τα μηνύματα τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τις εταιρείες εμπορίας σπόρων και παραγωγής βιοκαυσίμων επιβεβαιώνουν για ακόμη μια χρονιά τη δυναμική της καλλιέργειας.
Από τη μια το λιγότερο κόστος σε σχέση με τις άλλες εαρινές καλλιέργειες κι από την άλλη το γεγονός, ότι φέτος πολλά χωράφια με σιτηρά έμειναν ακαλλιέργητα δίνουν μια ώθηση στον ηλίανθο.
Σ’ αυτό βοηθούν και οι τιμές που παρέχουν τα συμβόλαια, οι οποίες είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρσι.
Σε ανατολική Μακεδονία - Θράκη οι περισσότερες εκτάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, στη χώρα μας οι περισσότερες εκτάσεις με την καλλιέργεια υπάρχουν στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη και ειδικότερα στον Έβρο, ενώ ακολουθούν Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα.
Στην κεντρική Μακεδονία καλλιεργείται κυρίως στις Σέρρες και στο Κιλκίς, ενώ στη δυτική Μακεδονία σε Φλώρινα και Κοζάνη. Νοτιότερα έχουμε εκτάσεις καλλιέργειας σε Θεσσαλία (Λάρισα, Μαγνησία) και Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα).
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι πέρσι η καλλιέργεια ηλίανθου στη χώρα μας ανήλθε σε περίπου 780.000 έως 800.000 στρέμματα. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 900.000 και ίσως να φτάσει τα 1.000.000 στρέμματα.
Νέες εκτάσεις αναμένεται να έχουμε σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπως επίσης και σε Θεσσαλία (Αλμυρό, Λάρισα κ.α.) και Φθιώτιδα (Δομοκός).
Όσον αφορά στην παραγωγή ηλίανθου, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Δημητριακών και Ελαιούχων Σπόρων (COCERAL) αναφέρει ότι στην Ελλάδα το 2019 ανήλθε σε 209.000 τόνους, ενώ για το 2020 προβλέπεται να φτάσει στους 247.000 τόνους.
agrotypos.gr