«Δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι» οι καλλιεργητές βιομηχανικής τομάτας στο νομό Λάρισας.
Τα χτυπήματα του καιρού τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση καθώς πέρα από τα γενικότερα προβλήματα των αγροτών, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες όπως αυτές καταγράφονται και αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.
Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συνεχείς χαλαζοκαταιγίδες του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν έχουν επιτρέψει ακόμη τους καλλιεργητές να μπούνε στα χωράφια τους που παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις πλημμυρισμένες.
«Οι ζημιές από το χαλάζι είναι εμφανείς. Όπως και το αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων. Τα υψηλά ποσοστά βροχής βούλιαξαν τα φυτά μέσα στο νερό. Τα φυτά άρχισαν να νεκρώνουν, τα φύλλα τους πέφτουν και οι κορμοί τους σαπίζουν». Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στις καλλιεργούμενες με βιομηχανική τομάτα εκτάσεις στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστος Σουλιώτης.
«Θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να καλλιεργούμε βιομηχανική τομάτα γιατί πέρα από την αδυναμία να χρηματοδοτήσουμε τη σπορά και καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς, έχουμε «αντίπαλό μας» τις καιρικές συνθήκες.Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται σε 600 ευρώ. Θα καταφύγουμε σε άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Σουλιώτης.
Να σημειωθεί πως εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση στα χωράφια. Αναμένεται ωστόσο να ξεκινήσουν σύντομα.
«Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος»
ert.gr