Οι Αγροκτηνοτροφικοί σύλλογοι Ελασσόνας σε ανακοίνωσή τους ζητούν να στηριχθούν με άμεσα μέτρα οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και γεωργοί από την κυβέρνηση.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
"Βαδίζουμε τη Μεγάλη Βδομάδα και μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και αγρότες της περιοχής μας λόγω της πανδημίας.
Στην αιγοπροβατοτροφία και ειδικά στο κρέας η κατάσταση είναι τραγική. Οι κτηνοτρόφοι κόβουν τα αρνιά από 4,20-4,30 ευρώ το κιλό, τα κατσίκια 4,00 ενώ υπάρχουν και σφαγεία που αρνιά πάνω από 8 κιλά τα κόβουν με 2,5 ευρώ το κιλό!
Τα μεγάλα αρνιά δεν είναι εξαγώγιμα, η πλειοψηφία των εξαγωγών προς Ιταλία και Ισπανία έχει συντριπτικά μειωθεί και καθώς οι μεγαλέμποροι πιέζουν, εκβιάζουν και παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, (οι τιμές στα κρεοπωλεία για τους καταναλωτές παραμένουν στα 8-9€ το κιλό- είναι καθαρό ποιος κερδοσκοπεί)υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και μία αβεβαιότητα για την απορρόφηση της παραγωγής.
Ουσιαστικά πρόκειται για εξευτελιστικές τιμές που αποτρέπουν συναδέλφους να σφάζουν αρνιά για να μην μπούνε «μέσα».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τους παραγωγούς ευπαθών προϊόντων που καταστρέφεται η παραγωγή τους, τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές και τους πωλητές των λαϊκών αγορών που μετά και το κλείσιμο των λαϊκών στη Θεσσαλία δεν θα βγάλουνε μεροκάματο για τουλάχιστον 14 μέρες.
Τα στοιχεία που δίνονται για αυτές τις ημέρες, είναι ότι ο τζίρος στους πάγκους των λαϊκατζήδων έχει υποστεί μία μείωση 60%. Έχουν μία παραγωγή η οποία θα σαπίζει και έχουν δώσει λεφτά για αυτήν την παραγωγή.
Έχουν ανάγκη από ρευστότητα, γιατί αρχίζει η θερινή περίοδος και πρέπει να αγοράσουν τα κατάλληλα εφόδια, για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
Από την άλλη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει και αφορούν ουσιαστικά μεγάλους επιχειρηματίες και μονοπωλιακούς ομίλους με συγκεκριμένα ποσά, αφήνει απ’ έξω αυτούς τους κλάδους που πλήττονται καιμε εμπαιγμόαναφέρει δια στόματος του υπουργού κ.Βορίδη ότι και βέβαια δεν θα φάμε ψαρόσουπα το Πάσχα και «ότι μέχρι στιγμής η εικόνα του πρωτογενούς τομέα είναι μια εικόνα ικανοποιητική».
Γι’ αυτούς δηλαδή που έχουν πραγματικό πρόβλημα, για τους κτηνοτρόφους και τους αυτοαπασχολούμενους γεωργούς ευπαθών προϊόντων και πωλητές λαϊκών αγορών , δεν υπάρχουν ανακοινώσεις μέτρων.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση διεκδικούμε και απαιτούμε:
-Mε κρατική ευθύνη διοχέτευσητης εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος και ευπαθών γεωργικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, ώστε να είναι και προσιτές οι τιμές στην κατανάλωση. Παύση εισαγωγών, όσο διαρκεί η πανδημία.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές
- Διασφάλιση των κτηνοτρόφων με δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών, ειδικά σε αποκλεισμένες περιοχές.
-Κάλυψη του χαμένουεισοδήματος μικρομεσαίων αγροτών και κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία και των παραγωγών λαϊκών αγορών.
-Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Άμεση απόδοση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
-Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.
-Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα.
-Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.
-Να αποδοθεί αμέσως το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζόμενους τους και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
-Να ληφθούν από το κράτος μέτρα διάθεσης στη λαϊκή κατανάλωση των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν.
-Παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ."