Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας, ο Τρύφων Καρυώτης παρακολουθεί τα μαθήματα του τμήματος Τεχνιτών Αγροτικών Μηχανημάτων, διανύοντας το δεύτερο –και τελευταίο– έτος των σπουδών του.
Η απόφαση να εγγραφεί στη μοναδική Δημόσια Σχολή που περιλαμβάνει την ειδικότητα των «Αγροτικών Μηχανημάτων» (και «Ζωοτεχνίας») φάνταζε εξαρχής μονόδρομος, όμως έχοντας πλέον βιώσει την εκπαιδευτική εμπειρία, ο μαθητής νιώθει ακόμη πιο δικαιωμένος για την επιλογή του.
Με καταγωγή από τη Φαλάνη Λάρισας, ο Τρύφων έχει μεγαλώσει κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της σχολής. «Οι γονείς μου είναι αγρότες και καλλιεργούν σιτηρά, βαμβάκι, ενώ διαθέτουν και περιβόλια. Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα είναι καλά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες λόγω κρίσης. Εγώ από μικρός βοηθούσα τον πατέρα μου στο χωράφι και στα αγροτικά μηχανήματα».
Η φοίτηση στην Αβερώφειο προσέφερε στον Τρύφωνα την πολύτιμη ευκαιρία να καταρτιστεί, ώστε να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά τους γονείς του. «Είχα ακούσει καλά λόγια για τη σχολή από άλλα παιδιά από τον τόπο μου, οπότε αποφάσισα να την επιλέξω. Στην πράξη, βέβαια, η εντύπωση που έχω σχηματίσει από τη δική μου εμπειρία είναι ακόμη καλύτερη.
Το πρόγραμμα συνδυάζει τη θεωρητική και την εργαστηριακή εκπαίδευση. Περιλαμβάνει τη συντήρηση των μηχανημάτων, όταν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποια αγροτική εργασία στα κτήματα, ενώ ακόμα και όταν ο καιρός δεν ευνοεί τη δουλειά έξω στον αγρό, παραμένουμε στα εργαστήρια όπου προβαίνουμε σε επιδιορθώσεις, συντηρήσεις και κατασκευές αγροτικών μηχανημάτων. Η αλήθεια είναι ότι ήξερα εκ των προτέρων κάποια πράγματα από τη δική μου πείρα, αλλά η σχολή με έχει βοηθήσει να μάθω πολύ περισσότερα πράγματα. Επομένως, θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάθε ενδιαφερόμενο».
Για τον μαθητή της Αβερωφείου, είναι αδύνατον ένας αγρότης να σταθεί επαγγελματικά στις μέρες μας χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη κατάρτιση. «Ένας σύγχρονος αγρότης πρέπει να παίρνει συνεχώς νέες γνώσεις, γιατί οι συνθήκες στο επάγγελμα αλλάζουν και η πείρα από τις δραστηριότητες του παρελθόντος δεν αρκεί».
Τα έως σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων της σχολής έχει στη συνέχεια ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών τους, είτε σε δικές τους γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή στη γεωργική βιομηχανία-βιοτεχνία. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα εκπαιδευτικά εφόδια, αλλά και στη χειροπιαστή πιστοποίηση που παρέχει η σχολή. «Με το πτυχίο που θα πάρω φέτος, το οποίο μου δίνει κάποια μόρια παραπάνω, θα ήθελα να προσπαθήσω να μπω σε κάποιο πρόγραμμα νέων αγροτών».
Η συμβουλή προς τους νέους
Ο Τρύφων έχει μια συμβουλή να δώσει στους νέους που σκέφτονται να μεταπηδήσουν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να έχουν αγροτικό οικογενειακό υπόβαθρο. «Θα πρότεινα στα νέα παιδιά να το τολμήσουν μόνο εφόσον έχουν επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που υπάρχουν. Εγώ, τα τελευταία χρόνια, δουλεύω σχεδόν κάθε μέρα, ακολουθώντας ένα επίπονο πρόγραμμα. Πρέπει να ξυπνάς νωρίς και να πηγαίνεις στην εκμετάλλευση, χωρίς να γνωρίζεις τι ώρα θα γυρίσεις σπίτι. Το χωράφι δεν έχει ωράριο. Πρέπει, λοιπόν, να αφιερωθούν σε αυτό και να το κάνουν με αγάπη, αφότου φυσικά έχουν πάρει τις βασικές γνώσεις από κάποια σχολή».
Nίκος Γαργαλάκος (ypaithros.gr)