Οι επιπτώσεις από τη συμφωνία CETA είναι πλέον ορατές στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που βλέπουν μέρα με τη μέρα τις τιμές σε γάλα και κρέας να κατρακυλούν, ενώ η καθυστέρηση του υπουργείου στην αναγνώριση της διεπαγγελματικής φέτας, τους βάζει σε σκέψεις, αν η πολιτεία θέλει πραγματικά να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν η αφαίρεση της σφραγίδας στα σφάγεια, ένα μήνα πριν το Πάσχα, γεγονός που σημαίνει για τους κτηνοτρόφους, διευκόλυνση των εισαγωγέων..
Όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας , το μέτρο της μη υποχρέωσης σφραγίδας στα σφάγεια, ισχύει από τα Χριστούγεννα, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώθηκαν χιλιάδες τόνοι εισαγόμενου κρέατος ως ελληνικό...
 Την ίδια στιγμή ένα μήνα πριν από το Πάσχα οι τιμές στο αρνί είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα στα 3,5 ευρώ το κιλό κι οι προσπάθειες για την προστασία του με την προαιρετική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα κρεοπωλεία, δεν αποδίδουν, από τη στιγμή που ο καταναλωτής χωρίς τη σφραγίδα δεν γνωρίζει τι καταναλώνει...
 Σε ότι αφορά τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, με πρόσχημα την έλλειψη πρωτεϊνών έχει κατρακυλήσει ακόμη και στα 54 λεπτά το γίδινο, ενώ αντίστοιχα το πρόβιο με χαμηλά λιπαρά έχει πέσει μέχρι και τα 80 λεπτά το κιλό.
 Οι τιμές αυτές είναι απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους, σε μία περίοδο που αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα, αλλά την υπεραξία την καρπούνται έμποροι και βιομηχανίες, ενώ το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται.
 Οι αθρόες εισαγωγές είναι πλέον γεγονός, πρόβειο και γίδινο γάλα δεν έρχεται πλέον μόνο από Βαλκανικές χώρες , αλλά και από την Ιταλία και αυτό προορίζεται για φέτα, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται εκτεταμένη νοθεία σε ένα προϊόν ΠΟΠ, του οποίου την ταυτότητα, όσο καθυστερεί και η αναγνώριση της διεπαγγελματικής δύσκολα θα προστατευθεί, ενώ οι ανταγωνιστές καραδοκούν...


thessaliatv.gr