Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φθινοπωρινές σπορές στην Ελλάδα, που φέρνουν νέες ανακατατάξεις µεταξύ των καλλιεργειών.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στη Βόρεια Ελλάδα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που αντικαθιστούν ηλίανθο και ελαιοκράµβη µε σκληρό σιτάρι, ενώ στη Θεσσαλία το κριθάρι δείχνει ότι χάνει έδαφος έναντι του σιταριού, για δεύτερη κατά σειρά χρονιά.
Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, τα ιστορικά υψηλά στην τιµή του σκληρού σίτου έχουν προσελκύσει αρκετούς, µε τα νέα στρέµµατα στη πλειονότητά τους να αφορούν ωστόσο σπόρο χωρίς καρτελάκι.
Μέχρι στιγµής, οι υπολογισµοί κάνουν λόγο για 2,4 εκατ. στρέµµατα µε πιστοποιηµένο σπόρο και τουλάχιστον 900.000 µε σπόρο χωρίς πιστοποίηση. Σηµειώνεται ότι πέρυσι το σκληρό σιτάρι κατέλαβε περίπου 3,5 εκατ. στρέµµατα.
Σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε σπόρους, κυρίως επειδή οι καιρικές συνθήκες έπληξαν φέτος και τα χωράφια που καλλιεργούνταν για την προµήθεια σπόρου, µε τις αποδόσεις να είναι και εκεί ιδιαίτερα µειωµένες.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτείνουν στους παραγωγούς να εφοδιαστούν το συντοµότερο µε σπόρο, γιατί θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.
Προς το παρόν, οι σπορές στο σκληρό σιτάρι οδεύουν σε έναν οριακό εκτροχιασµό από τον προγραµµατισµό, δεδοµένου ότι αρκετά χωράφια παραµένουν φουσκωµένα λόγω των πρόσφατων βροχών, ενώ ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για τα χωράφια που είναι σπαρµένα µε βαµβάκι, αφού η συγκοµιδή έµεινε πίσω, κρατώντας «απασχοληµένα» τα χωράφια που επρόκειτο να σπαρθούν µε σκληρό.
Αναφορικά µε την καλλιέργεια ελαιοκράµβης, αυτή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στη Θεσσαλία έναντι του βίκου, µια εναλλακτική την οποία η πλειονότητα των παραγωγών δείχνει να εγκαταλείπει σταθερά, λόγω των χαµηλών τιµών που δίνει η αγορά.
Μειούµενα πάντως θα είναι και τα στρέµµατα µε κριθάρι, κάτι που κάνει ορισµένους να εκτιµούν ότι η εν λόγω καλλιέργεια προχωρά µε αξιώσεις για καλές τιµές και την επόµενη χρονιά, τουλάχιστον µέχρι τον Αύγουστο, όταν καταφθάνουν πιο µαζικά εισαγόµενα κριθάρια, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη φέτος, µε την αγορά λίγο µετά τα αλώνια να πληρώνει έως και 22 λεπτά το κιλό.
agronews.gr