Ολοκληρώνεται η φετινή συγκομιδή βαμβακιού, με τα αποτελέσματα να είναι θετικά όσον αφορά την ποιότητα. Όμως, προς το παρόν η αγορά δεν ανταποκρίνεται στο ποιοτικό προϊόν που παράχθηκε, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, επικρατεί η λογική των ανοικτών τιμών και των προκαταβολών που κυμαίνονται στο εύρος των 45-48 λεπτών το κιλό, αναλόγως ποιότητας και περιοχής. Εξαίρεση αποτέλεσε η επίσημη ανακοίνωση, πολύ νωρίς στην αρχή της σεζόν, από τον όμιλο Δοντά για 53 λεπτά παράδοση στο εκκοκκιστήριο και 50 στο χωράφι του παραγωγού.
Στα 51 λεπτά τώρα στον Κάμπο
Επιπλέον, αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα αλλά ακούγεται έντονα μεταξύ των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών, οι αδερφοί Μάρκου δίνουν 48 λεπτά το κιλό στο χωράφι και 51 λεπτά για παράδοση στο εκκοκκιστήριο και, αν οι πωλήσεις και οι συμφωνίες που θα κλείσουν είναι ικανοποιητικές, τότε θα δώσουν 2-3 λεπτά πιο πάνω, δηλαδή 53-54 λεπτά το κιλό.
Από 50-51 λεπτά στην Ημαθία
Για θετικό πρόσημο και καλές τιμές κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας. Από τα Μακεδονικά Εκκοκκιστήρια Κρουστάλλης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας δίνονται 50-51 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να οδηγήσουμε το βαμβάκι σε έναν δρόμο πιο ποιοτικής παραγωγής, για να πετύχουμε καλύτερες τιμές και καλύτερες αγορές για το προϊόν».
Με καλές αποδόσεις ο ΘΕΣγη
Σταθερή συνεργασία τα τελευταία 3 χρόνια με τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου έχουν τα μέλη του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, τα οποία καλλιεργούν περίπου 5.000 στρέμματα. Μέχρι στιγμής, όπως μας ενημερώνει ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Βασίλειος Τσιανάκας, «δεν έχουν οριστεί τιμές αλλά θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα». Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τον Νίκο Καραγιώργο, επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επίσημη ανακοίνωση τιμών. «Περίπου η μισή ποσότητα που έχει εκκοκκιστεί έχει φύγει για το εξωτερικό. Φεύγει σχετικά εύκολα αρκεί να έχει τη σωστή τιμή. Δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τη διεθνή αγορά». Σχετικά με τη φετινή σεζόν, ο Β. Τσιανάκας τονίζει ότι: «στις καλές περιπτώσεις, η απόδοση ήταν 400 κιλά και άνω και στις μέτριες περίπου 300-400 κιλά. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική και αυτό προκύπτει και από τις ποιοτικές αποδόσεις των εκκοκκιστηρίων. Υπήρχαν προσβολές από το πράσινο σκουλήκι αλλά αντιμετωπίστηκαν, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των παραγωγών. Ζήτηση για το προϊόν υπάρχει, αλλά δυστυχώς το υψηλό κόστος παραγωγής αναγκάζει τους παραγωγούς να είναι διστακτικοί ως προς την καλλιέργεια. Οι μικρές εκμεταλλεύσεις δεν είναι πλέον βιώσιμες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες του ΘΕΣγη, όπως τα κηπευτικά, τα ψυχανθή ή τα δημητριακά».
Θράκη: διεκδικούν καλύτερες τιμές 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι η τιμή (έναντι) που δίνουν οι εκκοκκιστές είναι 45 λεπτά συν ΦΠΑ. Καθώς η περσινή τιμή διαμορφώθηκε στα 48 λεπτά, οι παραγωγοί είναι δυσαρεστημένοι και ζητούν να ανέβει στα 50 λεπτά.
Στον Έβρο, η τιμή στις αλάνες για το βαμβάκι κυμαίνεται στα 43-46 λεπτά συν ΦΠΑ, μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, σημειώνοντας ότι είναι λογικό να ζητούν υψηλότερη τιμή συγκριτικά με την Κεντρική Ελλάδα. Πέρυσι, οι τιμές διαμορφώθηκαν από 46 – 47 λεπτά. Σε περίπτωση που οι παραγωγοί αποφάσιζαν να παραδώσουν ομαδικά η τιμή θα ήταν βελτιωμένη, επισημαίνει ο Κ. Αλεξανδρής.
ypaithros.gr