Πτωτικά θα κινηθεί εγχώρια παραγωγή ροδιού, καθώς στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα πολλά δέντρα έχουν ξεραθεί από τις πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν το χειμώνα.
Ειδικότερα, τώρα, πολύ μεγάλα προβλήματα φαίνεται πως δημιούργησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν πέρσι το χειμώνα σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου καλλιεργείται ρόδι.
Μια από αυτές είναι η Ελασσόνα, όπου, όπως μας εξομολογήθηκαν αγρότες με κτήματα ροδιάς έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στα δέντρα.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Ζιάκο από το ομώνυμο Κτήμα με ροδιές στην Ελασσόνα «ξεράθηκαν λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών αρκετά δέντρα, με αποτέλεσμα φέτος η παραγωγή μας, εκ των πραγμάτων, να αναμένεται μειωμένη».
Το «Κτήμα Ζιάκου» είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας για την παραγωγή ροδιού ποικιλίας Wonderful, η οποία ξεχωρίζει για το αρκετά μεγάλο μέγεθος των καρπών, την έντονα κόκκινη φλούδα και το ζουμερό περιεχόμενό τους, ενώ η ωρίμανση τους πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Φέτος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ζιάκος «η συγκομιδή ξεκινά στις αρχές του Οκτωβρίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες από σήμερα.
Ο όγκος παραγωγής ακόμα και στα δέντρα που μας έμειναν, αναμένεται μειωμένος, γιατί ακόμα κι αν δεν ξεράθηκαν εντελώς τα δέντρα, έχουν υποστεί ζημία, με αποτέλεσμα οι καρποί να κινδυνεύουν με σκισίματα και να καθίστανται έως ένα βαθμό, μη εμπορικοί».
Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Ζιάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην περσινή πολύ κακή χρονιά, οπότε τα 25 και 30 λεπτά μέσο όρο, δεν ικανοποίησαν σε καμιά περίπτωση τους αγρότες που έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην καλλιέργεια.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος σε σχέση με το χυμό ροδιού «η διάθεσή του είναι πολύ δύσκολη, αφού οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τον περιλάβουν στην καθημερινή τους διατροφή λόγω γεύσης, επειδή δηλαδή είναι στυφός.
Υπάρχει όμως και αρκετός κόσμος που ξέρει πόσο ευεργετικός είναι για την υγεία και τον καταναλώνει ανά τακτά διαστήματα».
agrotypos.gr