Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους αγρότες, για την πορεία των εαρινών καλλιεργειών, καθώς από τη μία το κόστος παραγωγής παραμένει αυξημένο, σε συνδυασμό με τα παιχνίδια του καιρού, που επηρεάζει αρνητικά τις παραγωγές, και από την άλλη η αγορά δεν λέει να πάρει τα πάνω της.
Για το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, που ουσιαστικά έχει καθιερωθεί στα περισσότερα προϊόντα, σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα της αυξημένης φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των καθυστερημένων-κουτσουρεμένων αποζημιώσεων, Θεσσαλοί αγρότες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΛΓΑ-ΟΓΑ, στο πλαίσιο σχετικής κινητοποίησης των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.
Σχετικά με το κόστος παραγωγής, εκτός από τους άμεσους φόρους (φορολογία- ασφαλιστικές εισφορές), οι έμμεσοι είναι αυτοί που πληγώνουν περισσότερο τους παραγωγούς. Ρεύμα, οι βλάβες που δεν αποκαθίστανται γρήγορα, πετρέλαιο και υψηλός ΦΠΑ στα εφόδια, είναι μερικοί μόνο μη αντιμετωπίσιμοι πονοκέφαλοι.
Σιτάρι
Η φετινή χρονιά στο σκληρό σιτάρι χαρακτηρίζεται καλή, από ποιοτικής άποψης, αλλά η τιμή παραμένει κάτω από τα 20 λεπτά. Η αγορά παραμένει «παγωμένη» και οι παραγωγοί παραδίνουν το προϊόν με ανοιχτές τιμές και με προκαταβολές που ξεκινούν από 10 λεπτά το κιλό, την ώρα που οι εκτιμήσεις δεν υπερβαίνουν τα 16-17 λεπτά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Βόλου ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει στα σιλό του σιτάρι φετινής εσοδείας με προκαταβολή 16 λεπτά το κιλό και 19 λεπτά το κιλό κλειστή τιμή, για άμεση πληρωμή στην πλάστιγγα.
Η ΕΑΣ Τρικάλων δίνει προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό και εκκαθάριση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από την άλλη, οι έμποροι αγοράζουν με προκαταβολές του… δεκάλεπτου. Σύμφωνα με παραγωγούς, «σε μεγάλο βαθμό, η τιμή θα καθοριστεί από τη ζήτηση που θα έχει το ελληνικό σιτάρι από την Ιταλία, καθώς σε αυτήν κατευθύνεται η πλειονότητα του προϊόντος. Αν το επόμενο διάστημα γίνουν εξαγωγές, η τιμή μπορεί να φτάσει στα 20-22 λεπτά».
Όσον αφορά στο βαμβάκι, η πρόσφατη χρηματιστηριακή βουτιά του «λευκού χρυσού» στα διεθνή χρηματιστήρια, με την τιμή του σύσπορου –με αναγωγή από το εκκοκκισμένο–, να κατρακυλά στα 58 από τα 64 λεπτά το κιλό, ενώ είμαστε ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού, σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό στους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν θέλουν να σκέφτονται τιμή πώλησης που δεν θα ξεκινά από τα 50 λεπτά.
Φρούτα
Τέλος, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τα φρούτα (νεκταρίνια, κεράσια, ίσως προκύψει τις επόμενες μέρες σε ροδάκινα και βερίκοκα), αφού η έλλειψη ψυγείων φέρνει προ τετελεσμένων τους αγρότες, οι οποίοι πωλούν όσο-όσο τη σοδειά τους. Ορισμένες φορές, μετά βίας καλύπτεται το συλλεκτικό κόστος και τα ψεκαστικά, αφού ο καιρός συνεχώς δημιουργεί ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ypaithros.gr