Για αγώνα επιβίωσης κάνουν λόγο οι ντοματοπαραγωγοί του κάμπου και ιδιαίτερα τα μέλη του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφές που αφήνουν πίσω τους η βροχόπτωση και το χαλάζι.

Και μπορεί πέρυσι ο ΕΛΓΑ να αποζημίωσε τους παραγωγούς, στηρίζοντας τους σθεναρά, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβεί το ίδιο και φέτος. Ήδη, οι συνέπειες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής είναι σημαντικές και ανησυχητικές, για ένα δυναμικό προϊόν όπως η ντομάτα.
Απώλειες σε ποσότητα-ποιότητα
Αρκεί να συγκρίνει κανείς τα καλλιεργούμενα στρέμματα το 2017 και φέτος. Πέρυσι σπάρθηκαν από τον ΘΕΣΤΟ 19.000 στρέμματα και φέτος μετά βίας έφτασαν τους 13.500 τόνους. Λόγω υποβαθμισμένου προϊόντος υπέστησαν ζημιές και οι εταιρείες που προμηθεύονταν την ντομάτα, με αποτέλεσμα φέτος ο τιμοκατάλογος να προβλέπεται σχετικά πιεσμένος.

Όπως είναι γνωστό, η ντοματοκαλλιέργεια του Νομού Λάρισας χτυπήθηκε ξανά, και μάλιστα δύο φορές. Αρχικά, το απόγευμα του Σαββάτου, με χαλαζόπτωση σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση (περίπου 30 χιλιοστά) σε χωριά του άξονα Λάρισα-Βόλος.
«Ο καιρός μας τα έκανε… μούσκεμα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, «δυστυχώς και φέτος ο καιρός μας τα έκανε… μούσκεμα. Εκεί που προγραμματίζαμε να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή το τρίτο δεκαήμερο του μήνα, αρχικά η χαλαζόπτωση και στη συνέχεια η δυνατή βροχή ήρθαν να μας τελειώσουν. Αν και δεν έχουμε μπει στα χωράφια, καθώς περιμένουμε να στεγνώσουν, θεωρείται δεδομένη η μείωση της παραγωγής και η υποβάθμιση του προϊόντος. Οι στρεμματικές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν, κατά μέσο όρο, τους 10 τόνους.

Πέρυσι, πάλι λόγω καιρικών συνθηκών, υποχωρήσαμε στους 5 τόνους. Φοβάμαι ότι και φέτος θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ταυτόχρονα χάνουμε και σε ποιότητα, υποβαθμίζεται το ζάχαρο, αποφλοιώνεται η ντομάτα, χτυπιέται πιο εύκολα κατά τη μεταφορά και στο τέλος δεν επιτυγχάνουμε τα επιδιωκόμενα brix. Έτσι, κινδυνεύουμε να διαθέσουμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε κύβο και για σάλτσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αμοιβή μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η καλλιέργεια ντομάτας είναι από τις πιο κοστοβόρες, καθώς αγγίζει τα 570 ευρώ το στρέμμα».
«Δυστυχώς, είμαστε θύματα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο κ. Σουλιώτης. «Και αν δεν ενημερωθούμε σωστά, δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε. Το κλίμα στη Λάρισα τείνει να γίνει τροπικό. Από τα 40άρια και τον καύσωνα, αμέσως γυρίζουμε στις καταιγίδες. Ίσως για αυτό ολοένα και περισσότερο παραγωγοί στρέφονται σε καλλιέργειες που δεν έχουν τόσο μεγάλο κόστος παραγωγής».

ypaithros.gr