Χρονιά υψηλών προσδοκιών αναμένεται να είναι το 2019 για τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, καθώς διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την πρόσφορη γη για να καλλιεργήσουν έναν ποιοτικό καπνό. Ωστόσο, στην προσπάθειά τους αυτή θέλουν σύμμαχο την πολιτεία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν.
Πρωταρχικό μέλημα είναι η υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης για την έκδοση μιας κάρτας εργασίας 100 ημερών για τους αλλοδαπούς εργάτες, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής μέχρι και 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, Γιώργο Κατσαρό, «το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ο καπνός απαιτεί έγκαιρη συγκομιδή και αν δεν υπάρχουν χέρια, η ποιότητα υποβαθμίζεται».
Στο μεταξύ, οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, λόγω μείωσης της παραγωγής από τις βροχές του περασμένου Ιουνίου, θα ζητήσουν να αποζημιωθούν και οι ίδιοι από το de minimis, όπως έγινε με τους συναδέλφους τους στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η καλή ποιότητα του καπνού πάντα θα δίνει και καλή τιμή στον παραγωγό.Περί τα τέλη Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια, με τους καπνοπαραγωγούς της επαρχίας να επενδύουν και φέτος σε μια ποιοτική παραγωγή, η οποία θα επιφέρει καλές τιμές, όπως έγινε και το 2018. Παράλληλα, το θετικό είναι ότι έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις βιομηχανίες, κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλες καλλιέργειες.

ypaithros.gr