Ολοκληρωμένο πλαίσιο έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τα πρόσφατα φαινόμενα παγετού σε περιοχές των τριών Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας ζητούν, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι Περιφερειάρχες, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιώργος Κασαπίδης και Κώστας Αγοραστός, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “ο παγετός έπληξε έως και 5 φορές από τον Φεβρουάριο μέχρι τις 10 Απριλίου μεγάλο τμήμα των καλλιεργειών”, τη στιγμή που “ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας” στις περιοχές αυτές.
Μάλιστα “οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς τα σημερινά προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά και τις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων που εκτείνονται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου”.
Πιο συγκεκριμένα, οι περιφερειάρχες ζητούν μέτρα για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους – υπαλλήλους.
Ειδικά για τους καλλιεργητές, ζητούν προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021, αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση, μη καταβολή εκτιμητικών τελών, επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, συμψηφισμό της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης και αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν την ανάγκη οικονομικής στήριξής τους, με βάση τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη χρονιά για τα προϊόντα που έχουν καταστραφεί από τον παγετό και η έλλειψή τους επηρεάζει τον φετινό κύκλο εργασιών.
Στα μέτρα που αιτούνται περιλαμβάνονται επίσης οι τραπεζικές διευθετήσεις – ρυθμίσεις, η επιχορήγηση επιτοκίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω κινήτρων.
Για τους εργαζόμενους και υπαλλήλους, ζητούν τη διατήρηση του συνόλου του μόνιμου προσωπικού στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή και του Υπουργείου Εργασίας αλλά και την οικονομική στήριξη του εποχιακά εργαζόμενου προσωπικού στις επιχειρήσεις και τις καλλιέργειες.