Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών στο φυτικό αλλά και στο ζωϊκό κεφάλαιο, σε αρκετές περιοχές της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της δυτικής Λάρισας.

Οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές επισκέπτονται από σήμερα τους κατά τόπους δήμους και δηλώνουν τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

Πρόκειται για καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, βιομηχανικής τομάτας και πιπεριάς, πεπονιών και καρπουζιών, καθώς και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

Στο δήμο Σοφάδων της Καρδίτσας, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η αυτοψία ειδικού κλιμακίου, ανέδειξε την έκταση αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 100%.

Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην Άμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στους Σοφάδες και στο Λουτρό. Στο Καρποχώρι ζημιές υπέστησαν σχεδόν το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε χωριά στα ανατολικά των Τρικάλων. Το χαλάζι που είχε μέγεθος καρυδιού σάρωσε την περιοχή από τους Γεωργανάδες μέχρι το Πετρωτό καταστρέφοντας ολοσχερώς τις καλλιέργειες. Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση σημειώθηκαν και σε χωριά του δήμου Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι ζημιές αφορούν σε βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια.

Να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου και στις 21 Ιουνίου, αεροπλάνα αντιχαλαζικής προστασίας έκαναν πολλές διαδρομές πάνω από περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας αλλά και της Λάρισας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κυριάκος Τσιτουρίδης, διευθυντής του ΚΕΜΕ, «οι ζημιές στις καλλιέργειες αφορούν περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας. Είχαμε στις 18 Ιουνίου 4 πτήσεις αεροπλάνων, στις 19 Ιουνίου 3 πήσεις, στις 20 Ιουνίου 4 πτήσεις και στις 21 Ιουνίου 6 πτήσεις.

Ειδικά η καταιγίδα στις 20 Ιουνίου ήταν πολύ σφοδρή. Το φαινόμενο ξεκίνησε από τα Σκόπια και έφτασε μέχρι τη Φωκίδα. Οι χαλαζοπτώσεις όμως έγιναν σε περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της δυτικής Λάρισας».

agrotypos.gr