Εξαιρώντας το γνωστό σχεδόν σε όλους πως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, που υποθετικά είναι το γράμμα «α» της «αλφαβήτου» και θέλοντας να πάμε στο επόμενο γράμμα, διαπιστώνουμε πως οι γνώσεις μας περιορίζονται κάπου εκεί…
Ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής επιτάσσει τη συσπείρωση μας σε συμπαγή αστικά κέντρα και οικισμούς οι οποίοι αναπτύσσονται κυρίως κατακόρυφα και λιγότερα οριζόντια.
Η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων από όλους, θα μας χαρίσει και το πολυσυζητημένο επικείμενο τέλος τους. Αναμφίβολη η ανάγκη οικολογικής συνείδησης, έτσι ώστε η συμπεριφορά μας, ενώ θα ζούμε, θα παράγουμε, θα ψυχαγωγούμαστε, θα καταναλώνουμε…. να μεταφέρει λιγότερη επιβάρυνση προς τον πλανήτη που αντέχει να μας φιλοξενεί.
Το οικολογικό μας αποτύπωμα μοιάζει πολλαπλάσιο από εκείνο που ο πλανήτης γη μπορεί να σηκώσει! Όλα τελικά καθρεφτίζουν τη διαδραστική μας σχέση με την κατανάλωση ή καλύτερα με την υπερκατανάλωση. Πρωτίστως οι κοινωνικές και μετέπειτα οι βιολογικές μας ανάγκες. Ίσως δεν αρκεί απλώς να ενημερωθούμε ως καταναλωτές για την ποιότητα ή τις τιμές προϊόντων, για τον τρόπο ή τη μέθοδο κατανάλωσης, αλλά επιβάλλεται να γίνουμε γνώστες του μεγέθους της επίπτωσης που προσφέρει η καταναλωτικής συμπεριφοράς μας στο περιβάλλον, στην υγεία και φυσικά την τσέπη μας…
Έχουμε σκεφτεί πως βουρτσίζοντας τα δόντια μας αφήνουμε τόσο νερό να τρέξει όσο για να βουρτσίσουν τα δόντια τους και οι γείτονές? Ή μήπως κάνουμε σχεδόν το ίδιο κατά τη διάρκεια του ντους? Ή αντίστοιχα φτιάχνοντας τσάι για έναν, βράζουμε νερό για πέντε? Άραγε κλείνουμε τους διακόπτες απενεργοποίησης των ηλεκτρικών συσκευών? Για τους διακόπτες φωτισμού? Τι ξέρουμε για τα άοσμα χημικά απορρυπαντικά σπιτιού? Για τα καλλυντικά μας ?ανακυκλώνουμε? τι είναι τα παθητικά ηλιακά συστήματα? Τους ηλιακούς συλλέκτες? Την θερμομόνωση? Τι προσέχουμε στη διατροφή μας ? στα ρούχα μας?
Είναι εμφανές πως η αλόγιστη κατανάλωση στέλνει τους «φυσικούς» μας και όχι μόνο πόρους στον κάλαθο των αχρήστων… .στα σκουπίδια! και ως γνωστόν η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να γράψω τις ανώδυνες αλλαγές που οφείλουμε και μπορούμε όλοι να τηρούμε, γιατί δηλώνουμε δήθεν άγνοια ή απάθεια. Εμφανέστατη η ανάγκη μας να ξεκινήσουμε όλοι λοιπόν από το «νηπιαγωγείο», βάζοντας στη συμπεριφορά μας την ποδιά του μαθητή, ξεκινώντας από τα βασικά την αλφαβήτα… για να μπορούμε να υποστηρίξουμε το πώς : «ο πλανήτης γη ζει καλά και εμείς καλύτερα» !!
*Η Θέκλα Παρασκευούδη είναι πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Μ.Κ.Ο) www.eop.org.gr