(Του Κώστα Γκούμα)*
Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, η περίοδος αυτή προσφέρεται για την αξιολόγηση του έργου της Κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς και φυσικά, σε ότι αφορά στη Θεσσαλία, στο μείζον θέμα της Γεωργίας, των υδάτων και της συνακόλουθης οικολογικής απειλής.
Δυστυχώς, οι προσδοκίες που υπήρξαν μετά την αποχώρηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύσθηκαν. Η πλήρης στασιμότητα που παρέλαβε η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζεται έως σήμερα.Συγκεκριμένα :
Ο αναγκαίος ενιαίος σχεδιασμός για έργα και δράσεις στον τομέα των υδάτων παραμένει ανύπαρκτος. Οι κατευθύνσεις που χαράχθηκαν από τις μελέτες των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) το 2014 (και αναθεωρήθηκαν το 2017) παραμένουν μετέωρες.
Δεν υπάρχει μια σαφής πολιτική μείωσης των καταναλώσεων νερού στη Γεωργία, δεν εφαρμόζονται μέτρα προστασίας των υδατικών επιφανειακών οικοσυστημάτων (Πηνειός, παραπόταμοι), ούτε βεβαίως των υπόγειων υδροφορέων που, λόγω της αλόγιστης υπεράντλησης, συνιστούν την μέγιστη περιβαλλοντική απειλή.
Τα υδατικά ελλείματα αναπαράγονται συνεχώς και παρά τις «σκόρπιες» αναφορές ή «υποσχέσεις» κατά καιρούς, καμμιά συζήτηση δεν γίνεται στα αρμόδια Υπουργεία, για ένταξη νέωνέργων εντός της λεκάνης Πηνειού, με αξιόλογο όγκο ταμίευσης νερού, όπως π.χ. στη Σκοπιά Φαρσάλων, Πύλη, Ελασσόνα κ.α.
Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας, από τον ταμιευτήρα Συκιάς στον Αχελώο (μέσω της σήραγγας μεταφοράς), υπήρξε μια ενεργοποίηση από τον υπουργό κ. Γ. Γεραπετρίτη (μετά από αίτημα των Θεσσαλών) και πραγματοποιήθηκε πριν ένα εξάμηνο μια επιτυχής σύσκεψη στην Αθήνα, με καθολική συμμετοχή Θεσσαλών βουλευτών και φορέων.
Μετά από αυτό ….σιωπή !
Τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας δεν έδωσαν την παραμικρή ώθηση στα θέματα που εκκρεμούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής, σε προ ημερών συνέντευξή του (Καθημερινή, 5/7/2020), κάνοντας ένα ολοκληρωμένο απολογισμό της δωδεκάμηνης υπουργίας του και παρουσιάζοντας τους στόχους της Κυβέρνησης για νέα έργα, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα έργα Αχελώου, παρότι αυτά είναι πολύ προχωρημένα και η ολοκλήρωσή τους έχει επανειλημμένα εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Θεωρώ λοιπόν ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Κ. Καραμανλή είναι πολύ μεγάλες. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την τεράστια σημασία των έργων αυτών για την αντιμετώπιση της οικολογικής απειλής στη Θεσσαλία, για την ασφάλεια που παρέχουν σε περιπτώσεις λειψυδρίας, για την αδιαμφισβήτητη αξία τους για τον πρωτογενή τομέα και την διατροφική ασφάλεια της χώρας μας και τέλος για τα οφέλη από την πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί.
Εάν λοιπόν η αδράνεια οφείλεται σε ανεπάρκεια ή συνειδητή επιλογή του Υπουργού, οφείλει ο κ. Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει στους Θεσσαλούς (και όχι μόνο) πόσο αξιόπιστες είναι οι υποσχέσεις του για επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων Αχελώου ή να παρουσιάσει ο ίδιος το εναλλακτικό σχέδιο δράσης για την υπέρβαση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη αλλά και την ίδια την ζωή των πολίτων.
Ανάλογη αδράνεια παρατηρείται και από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη. Παρήλθε ήδη μία ολόκληρη χρονιά και ακόμα δεν ανακοινώθηκε η άρση της πρωτόγνωρης και αντιδεοντολογικής απόφασης Φάμελλου, η οποία «απαγόρευσε» (!) στους μελετητές των ΣΔΥ να συνυπολογίσουν τα νερά του Αχελώου για την κάλυψη των υδατικών ελλειμάτων της Θεσσαλίας.
Επίσης στο ίδιο Υπουργείο κανείς δεν εργάζεται ώστε να υπάρξει απόφαση πως θα αξιοποιηθούν υδροηλεκτρικά τα νερά της Συκιάς. Άραγε τι περιμένουν ; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά πάνε πίσω την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου ; Γνωρίζουμε φυσικά ότι ο κ. Χατζηδάκης είναι αντίθετος με την επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας (όπως και ο προκάτοχός του κ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ) και ότι εξαίρεσε αντίστοιχα έργα από τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Μήπως τελικά υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν για την εγκατάλειψη των έργων Αχελώου για να μην παραχθεί ανταγωνιστική για αυτά υδροηλεκτρική ενέργεια και τους «περιορίσουν τον χώρο» για περισσότερα κέρδη ;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις για χρηματοδότηση έργων (ύψους 32 δις ευρώ), που, σε συνδυασμό με τα 10 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, θα δώσουν την δυνατότητα να ολοκληρωθούν παλιά και να υλοποιηθούν πολλά νέα έργα στον τόπο μας.
Και όμως, σε αυτή την δυνατότητα που παρουσιάζεται, το Υπουργείο Υποδομών αλλά και το Ενέργειας – Περιβάλλοντος – Υδάτων εμφανίζουν τέτοια ανεπάρκεια που αντικειμενικά, υπονομεύει τις προοπτικές της Θεσσαλίας στους αντίστοιχους τομείς.
Και με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε μια ακόμη απορία. Τους δώδεκα τελευταίους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας πάρα πολλά ρεπορτάζ και πλήθος φωτογραφιών (κυρίως αυτές….) από επισκέψεις πολιτικών στελεχών της ΝΔ στους Υπουργούς Χατζηδάκη και Καραμανλή. Άραγε όλοι αυτοί οι εκπρόσωποί μας έθεσαν τα προαναφερθέντα ζητήματα στους Υπουργούς, πίεσαν για επίλυση των εκκρεμοτήτων και τέλος πάντων, ποια γνώμη σχημάτισαν για τις προθέσεις της Κυβέρνησης ;
Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μας ενημερώσουν για όλα αυτά και, το κυριότερο, να ηγηθούν μιας πρωτοβουλίας, μαζί με τους φορείς, ώστε επιτέλους η Κυβέρνηση να πιεστεί να βγει από την απραξία και να διαφοροποιηθεί έμπρακτα από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, που τόσα και τόσα του καταλόγιζε την περασμένη τετραετία (ως αντιπολίτευση), για την παντελή εγκατάλειψη των έργων Αχελώου.
Ο χρόνος τρέχει ….. Ας ελπίσουμε ότι, έστω και τώρα, η Κυβέρνηση θα αφυπνισθεί και θα εργαστεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η πολυδιαφημισμένη αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού απέναντι σε δύσκολα προβλήματα ή/και συμφέροντα θα έχει διαψευσθεί στην πράξη.
* Ο Κώστας Γκούμας, είναι γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ