Η Παγκόσμια ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, καθιερώθηκε το 2014 και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, σε 144 χώρες του κόσμου.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Αμερικανίδα συγγραφέα και επιχειρηματία Γουέντι Ντάιαμοντ, με την συνδρομή πολυεθνικών εταιρειών και του ΟΗΕ.

Έχει στόχο την δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος, που θα υποστηρίζει τις γυναίκες επιχειρηματίες με την συμβολή ενός δικτύου, διεθνώς καταξιωμένων γυναικών, που θα λειτουργούν ως πρέσβειρες για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως, οι δυνατότητες των οποίων, για συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία, παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Η γυναίκα, ούσα το όν στο οποίο στηρίζεται η διαιώνιση του είδους μας, η γυναίκα για την οποία θα μπορούσαμε να μιλάμε και να γράφουμε επί μακρόν, με τις ικανότητες και δεξιότητες που ανέπτυξε και αναπτύσσει, με την ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή, για να επιταχύνει τους στόχους τις, με την τεράστια δύναμή της, δεν έχει λάβει ακόμα την αρμόζουσα θέση στο κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

‘Αν θέλεις κάτι, ζητήσετέ το από έναν άνδρα, αν όμως θες να γίνει ζήτησέ το από γυναίκα’, τόνισε η Δήμαρχος του Σύδνεϋ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών Επιχειρηματιών.

Η ενασχόληση της γυναίκας, με την επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει να απομυθοποιείται και όλο και περισσότερες γυναίκες, τολμούν να αναλάβουν το
επιχειρηματικό ρίσκο και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά και που παλαιότερα ίσως να μην τολμούσαν.

Όλο και πιο συχνά, επιλέγουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, πολλές φορές ακόμα και με έδρα το ίδιο το σπίτι τους, και οι περιπτώσεις που η επιχείρηση παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία δεν είναι λίγες.

Τι γίνεται όμως με τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ προσωπικής-οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής δραστηριότητας;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες καλούνται να αναλάβουν ευθύνες, στα πλαίσια πολλαπλών ρόλων, οι οποίες καθιστούν την καθημερινότητα τους δυσκολότερη και περιπλοκότερη. Όπως δεν είναι λίγες και οι φορές που ο προβληματισμός για το αν μπορεί τελικά να συνδυαστεί η προσωπική ζωή και η επαγγελματική ζωή επιτυχημένα, αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η λύση της εξολοκλήρου ενασχόλησης με την επαγγελματική καριέρα ή αντίστοιχα με την οικογενειακή ζωή μπορούμε να πούμε πως πλέον έχει αρχίσει να αποτελεί παρελθόν με όλο και περισσότερες γυναίκες, να τολμούν τον συνδυασμό και των δύο.

Σίγουρα, έχει γίνει αρκετά πιο προσιτό, το να συνδυάσει μια γυναίκα την επίτευξη των επαγγελματικών της στόχων, με την προσωπική ευημερία -ανεξάρτητα με το τι ορίζει ο καθένας ως προσωπική ευμάρεια- αλλά δεν έχει γίνει και απαραίτητα πιο εύκολο.

Ο βαθμός δυσκολίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι μεγάλος αλλά, ότι είναι δύσκολο δεν σημαίνει πως είναι και ακατόρθωτο και η απόδειξη είναι οι γυναίκες αυτές που το τολμούν καθημερινά παραβλέποντας τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον τους.

Είναι αναγκαίο να γίνει μια προσπάθεια να φύγουν τα πολλαπλά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, οι προκαταλήψεις και οι κάθε μορφής ανισότητες.

Η ουσιαστική ισότητα περνά μέσα από την οικονομική ανεξαρτησία και την εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής .

Τα ποσοστά της γυναικείας ανεργίας είναι υψηλότερα κατά 9% σε σχέση με την ανεργία των ανδρών, το μισθολογικό χάσμα βρίσκεται στο 16% -ακόμη και μεταξύ των κατεχόντων διευθυντικές θέσεις ενώ οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης δεν ξεπερνούν το 25%».

Όλες οι διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες έχουν καταδείξει πως η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματική ζωή οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ και τα κέρδη των εταιριών αυξάνουν κατά 20%, όταν σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις βρίσκονται γυναίκες.

Είναι αναγκαιότητα λοιπόν, η ενίσχυση του «γυναικείου επιχειρείν». Οφείλει το Κράτος να μην περιορίζεται στα λόγια, αλλά να προχωρήσει σε έργα. Χωρίς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς το πρόβλημα της γυναικείας εκπροσώπησης στην επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να υπάρχει. Πρέπει να βρεθούν πόροι να στηριχτούν οι γυναίκες.

Mία από τις πρωταρχικές προσπάθειές του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), είναι να στηριχτεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από κοινοτικά κονδύλια, όπως γίνεται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας στο επιχειρείν.

Το θέμα «εκπαίδευση» μας απασχόλησε αρκετά και στην συνάντησή μας με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλλων, κα Συρεγγέλα, με την οποία ξεκινήσαμε συνεργασία που θα αφορά την εκπαίδευση Γυναικών Επιχειρηματιών, την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.

Επίσης, δημιουργούνται νομοθετημένες επιτροπές ισότητας φύλλων σε όλους τους Δήμους, όπου το ΕΕΔΕΓΕ θα έχει ενεργό συμμετοχή.

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, βρίσκει αμέριστο συμπαραστάτη και αρωγό, στις προσπάθειές μας, το Επιμελητήριο Λάρισας, το οποίο εκπροσωπώ, όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ)

Ωστόσο ,υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα και μεγάλες ανισότητες στα οποία η Πολιτεία πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις, όπως είναι, η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση για την άσκηση και λειτουργία των επαγγελμάτων, την παροχή κινήτρων, την καθιέρωση γονεϊκής άδειας, την εξίσωση παροχών γονειδικότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική τους ενίσχυση, την απλοποίηση της νομοθεσίας γύρω από την ευέλικτη εργασία και την στροφή προς την τεχνολογία και
τα δίκτυα επιμόρφωσης για την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Γυναίκα έχει την δύναμη να αποτελέσει ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και την δυνατότητα να παράγει αλλά και να αναπαραγάγει.
 
Καλλιόπη Τζήκα
Γεν. Γραμματέας Επιμελητηρίου Λάρισας

Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)