Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και το ελάττωμα να σπαταλά χρόνο όχι για να βρίσκει λύσεις στα πολλά προβλήματα, αλλά δικαιολογίες για να μην τα επιλύει. Φυσικά δεν προκάλεσε ο ίδιος ούτε την πανδημία ούτε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιλέγει ωστόσο να παραμένει θεατής των εξελίξεων αντί να παρεμβαίνει για να ελαφραίνει τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και τώρα, με τον απολύτως καταδικαστέο πόλεμο της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίαςτον χρησιμοποιεί ως προπέτασμα καπνού για να κρύψει πως η ακρίβεια ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά από το φθινόπωρο ήδη κι όχι από αυτή την εβδομάδα. Γι’ αυτό κι ανησυχώ πολύ για το κατά πόσο η χώρα μας διαθέτει και την ενεργειακή επάρκεια για να αντεπεξέλθει στο άμεσο μέλλον…
Η ουκρανική κρίση δυστυχώς θα επιδεινώσει την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί και με προσωπική ευθύνη Μητσοτάκη πολύ πριν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα πάνω από το Κίεβο. Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έκλεισε στο 6,2%, με τρομακτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ρεκόρ στην τιμή των καυσίμων και τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά κι αύξηση περίπου 20% στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης.
Ο πρωθυπουργός έχει κάνει τρομακτικά λάθη πολύ πριν τον πόλεμο, με συνέπεια η κατάσταση τώρα να είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους μικρομεσαίους Έλληνες. Αναρωτιέμαι, ανάμεσα σε άλλα, για ποιο λόγο επέσπευσε τηναπολιγνιτοποίηση, μας δέσμευσε ακόμα περισσότερο με το φυσικό αέριο μέσα από δάνεια με «πράσινη» ρήτρα, γιατί πληρώνουμε το ρωσικό φυσικό αέριο 30% ακριβότερα από τη γειτονική Βουλγαρία και, βεβαίως, γιατί ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και τα ηλεκτρικά δίκτυα.
Γιατί άραγε, ακόμα και τώρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν μειώνει, όπως του έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και πολύ καιρό, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα; Γιατί δεν μειώνει το ΦΠΑ σε βασικά ειδή ανάγκης; Γιατί δεν αυξάνει τώρα τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ;Γιατί δεν κάνει έστω αυτό που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να βάλει δηλαδή ένα πλαφόν 4% στα τιμολόγια του ρεύματος κι από εκεί και πάνω να παγώσει κάθε αύξηση, καθώς και να άρει προσωρινά τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση; Γιατί κινείται από νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, όταν δεν εξυπηρετεί ένα πολύ στενό κύκλο επιχειρηματιών ή και τα δύο μαζί…
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη δεσμευτεί για επαναφορά του «Δ» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενώ είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση κι άλλων πραγματικά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που θα βάλουν τάξη στην ανεξέλεγκτη σήμερα αγορά ενέργειας στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί και θέλουμε- είναι προτεραιότητά μας τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας-, αλλά και μπορούμε, αφού δεν έχουμε τις εξαρτήσεις από τα μεγάλα συμφέροντα που δένουν τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του. Έτσι κι αλλιώς,η ώρα του λαού πλησιάζει και η κραυγή του για πολιτική αλλαγή θα είναι εκκωφαντική…