Η γνωστή παροιμία “Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει” είναι η επιστημονική εξήγηση του ΕΛΓΑ για την κλιματική αλλαγή!
Αλλιώς πως να εξηγηθεί ότι εν μέσω έντονων και ζημιογόνων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, ο ΕΛΓΑ εξαντλεί το έργο του με δημόσιες σχέσεις, επισκεπτόμενος μαζί με πολιτικούς τις κατά τόπους ζημιές και συμβουλεύοντας τους παραγωγούς τα προφανή: Αφήστε μάρτυρες τους οποίους εμείς οι γνωρίζοντες θα δούμε όταν μπορέσουμε! Ο ρόλος του ΕΛΓΑ είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο νομίζουν και εκτιμούν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι και ένα μέρος της γραφειοκρατίας του.
Είναι ένας αναγκαστικός ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος δεν προστατεύει μόνο το εισόδημα των παραγωγών αλλά και εμμέσως την ομαλή λειτουργία της αγοράς αγροτικών προϊόντων και της βιομηχανίας τροφίμων και φυσικά τον τιμάριθμο και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών. Αλλά εκτελώντας πλημμελώς το έργο του, καθιστά την ασφαλιστική εισφορά ένα ακόμη χαράτσι από τα τόσα που μας έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
Η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων εν μέσω σφοδρότατης οικονομικής κρίσης, δεν σημαίνει ότι ο παραγωγός θα αφήσει για του χρόνου κάποιες δαπάνες που είχε προγραμματίσει για φέτος. Απλά ο αγρότηςοδηγείται εκτός επαγγέλματος!
Η αδικία στις εκτιμήσεις, ώστε η εκτίμηση να μην υπερβεί το 20% και να μη δοθούν αποζημιώσεις, στρέφει τους αγρότες στις παραδοσιακές καλλιέργειες χαμηλού κόστους, ενώ το ζητούμενο σήμερα είναι η ανάπτυξη νέων πολυδάπανων καλλιεργειών όπως η δενδροκομία και τα κηπευτικά. Αλλά πως θα επενδύσει στην δενδροκομία ο αγρότης όταν ξέρει ότι μόνο θα πληρώνει ασφάλιστρο χωρίς να εισπράττει αυτά που του αντιστοιχούν και μένει η επιχείρησή του απροστάτευτη αν και ασφαλιστικά ενήμερη δηλαδή έχει πληρώσει το 4% περίπου της αναμενόμενης παραγωγής;
Η διαλυμένη οργανωτικά εικόνα που εμφανίζει ο ΕΛΓΑ, είναι ο χειρότερος επενδυτικός σύμβουλος όλης της αγροτικής μας οικονομίας. Στην εποχή των drones και της υψηλής τεχνολογίας, οι εκτιμήσεις βασίζονται σε εποχιακούς εκτιμητές, μη εκπαιδευμένους πρόσφατα στις σύγχρονες αντιλήψεις και απόψεις της εκτιμητικής σε καιρούς κλιματικής αλλαγής και μεταβαίνοντες στους τόπους ζημιάς με το ΚΤΕΛ! Βλέπεται τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι παραγωγοί, έγιναν repos και δεν φτάνουν για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού!
Ο ΕΛΓΑ πρέπει να σοβαρευτεί και να απαντήσει ΑΜΕΣΑ, ΣΗΜΕΡΑ όχι αύριο σε τέσσερα θεμελιώδη ερωτήματα:
1. Γιατί δεν δεσμεύεται με συγκεκριμένη ημερομηνία, όσο μακριά κι αν είναι αυτή, για την καταβολή των αποζημιώσεων; Όταν ξέρει ο παραγωγός ότι θα πάρει τόσα χρήματα έστω και μετά από ενάμιση χρόνο έχει ένα μπούσουλα να κινηθεί.. Αλλά μη ξέροντας πότε θα πληρωθεί, απλά αναστέλλει τα πάντα και οδηγείται εκτός επαγγέλματος. Αλλά μη δεσμευόμενος για τις ημερομηνίες πληρωμής μπορεί και παρεμβαίνει σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές προς όφελος της εκάστοτε κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι παρόμοια πρακτική ακολουθούσε και πρόσφατα πτωχεύσασα αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ και επιστρατεύθηκε η μισή κυβέρνηση για να προληφθεί ντόμινο εξελίξεων.
2. Ως πότε ο ΕΛΓΑ θα βασίζεται για το πολύ σοβαρό έργο των εκτιμήσεών του σε μια στρατιά εποχιακών εκτιμητών χωρίς καμιά σύγχρονη τεχνολογική και επιστημονική βοήθεια. Έχουν άραγε ακούσει στον ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις με βάσει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας; Έχουν ακούσει για τα drones που βοηθούν το έργο των επίγειων εκτιμήσεων και ελαχιστοποιούν τα λάθη και γιατί όχι και τις αυθαιρεσίες; Δεν μπορεί, κάτι θα έχουν ακούσει αλλά πιθανόν θα εκτιμούν ότι τα εργαλεία αυτά είναι εκτός πολιτικών προτεραιοτήτων και τοπικιστικών πολιτικών και στερούν βαθμούς ελευθερίας από τους διοικούντες.
3. Είναι ικανοποιημένος ο ΕΛΓΑ από την αποτελεσματικότητα της σημερινής του οργανωτικής του δομής; Ρόλος του δεν είναι να πηγαίνει στις καταστροφές και να χτυπά με συμπόνια την πλάτη του παραγωγού. Δουλειά του είναι να σηκώνει τα μανίκια και να κάνει έγκαιρα και σωστά τις εκτιμήσεις, να επιλύει τυχόν προβλήματα και παράπονα και να προγραμματίζει την πληρωμή σε εύλογο χρονικό διάστημα.
4. Έχουν αξιολογηθεί τα μέχρι τώρα ενεργητικά μέτρα πρόληψης για τις καταστροφές που μπορούν να αποσοβήσουν ζημιές στις .;Μήπως θα έπρεπε να δίναμε μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να κάνουν συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα όπως π.χ. σύγχρονα δίχτυα προστασίας από το χαλάζι .
Σε όλα τα παραπάνω οι παραγωγοί βάζουν στον ΕΛΓΑ Ο -μηδέν ολογράφως-. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι βαθμό βάζει ο ίδιος ο ΕΛΓΑ στον εαυτό του.
* Ο Αθανάσιος Παιδής είναι Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας