Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Οι Πυξ Λαξ αναρωτιούνται σε ένα δημοφιλές τραγούδι τους για το αν υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ. Στην κυβέρνηση και δη στο υπουργείο Παιδείας πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά σε αυτή τη χώρα, γι’ αυτό και δεν ντρέπονται να κατηγορούν συνεχώς την αξιωματική αντιπολίτευση για fakenews που, φευ, νωρίτερα ή αργότερα αποδεικνύονται αληθινά. Διέψευδαν, για παράδειγμα, προεκλογικώς πως θα φέρουν ασφαλιστικό Πινοσέτ, που σημαίνει και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κι όμως το έφεραν πριν μερικές εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση για να το αποσύρουν εν μέσω λαϊκής κατακραυγής. 

Για fakenews κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νίκη Κεραμέως όταν την προειδοποιούσαμε για απώλεια ακόμακαι 30.000 θέσεων στα ΑΕΙ λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Έφτασε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και γίνεται γνωστό ότι κι αριστούχοι μαθητές, όπως ο Διονύσης Κατάκαλος το παράδειγμα του οποίου χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, μένουν εκτός της Σχολής της επιλογής τους γιατί δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο ζητούσε το υπουργείο σε μαθήματα μάλιστα τα οποία διδάχθηκαν αποκλειστικώς μέσω διαδικτύου!   

Αποδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης

Πολλοί υπουργοί Παιδείας θέλησαν να αφήσουν το αποτύπωμά τους κάνοντας μεταρρυθμίσεις και «μεταρρυθμίσεις». Οι περισσότεροι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είχαν καλές προθέσεις και στόχο την ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης. Πολύ φοβάμαι πως αυτή δεν είναι η περίπτωση της κυρίας Κεραμέως, η οποία με τα νομοθετήματα που έχει φέρει μέχρι σήμερα στη Βουλή έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά της είναι η εξεύρεση πελατών για τα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια κι όχι πώς θα αναβαθμίσει τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια. Πού θα καταλήξουν άραγε οι χιλιάδες μαθητές, είτε έχουν γράψει καλά είτε όχι στις πανελλαδικές, που θα μείνουν φέτος εκτός ΑΕΙ; Αν οι γονείς τους δεν έχουν επαρκές κομπόδεμα δεν θα σπουδάσουν κι αν έχουν θα πάρουν πτυχία, πολλά αμφίβολης αξίας, από ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας μας ή πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στα νομοθετήματα Μητσοτάκη- Κεραμέως θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά προνόμια με τους απόφοιτους των ΑΕΙ.

Η τελευταία- μέχρι την επόμενη;- ψηφίδα στην αποδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης έρχεται με το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί «αναβάθμισης του σχολείου» που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ανάμεσα σε άλλα και συνεχίζοντας την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, η υπουργός Παιδείας αξιοποιεί το δημοφιλές αίτημα για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να εισάγει μια διαδικασία όπου ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας μετατρέπεται σε μονάρχη που θα αποφασίζει για την τύχη των «υπηκόων» του, δημιουργώντας περιβάλλον «αυλής» κι ενδεχομένως προβολής εκδικητικών διαθέσεων απέναντι στους μη αρεστούς. Γιατί, εξάλλου, να μετεκπαιδεύονται μόνο όσοι τυγχάνουν χαμηλής αξιολόγησης κι όχι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα; Και γιατί θα έπρεπε να μεσολαβήσει η λαϊκή οργή ούτως ώστε η συγκρότηση των τμημάτων να μην γίνεται στη βάση διαφορετικού επιπέδου μάθησης, κοινωνικής ή κι εθνοτικής καταγωγής; 

Να πάρουν πίσω την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ακόμα και τώρα, πάντως, δεν είναι αργά ώστε η κυρία Κεραμέως να δώσει τη δυνατότητα στους υποψήφιους, μέσω των μηχανογραφικών τους δελτίων, να εισαχθούν στις σχολές της αρεσκείας τους δίχως την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ιδίως μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά κατά την οποία τα μαθήματα έγιναν κατά βάση εξ αποστάσεως θα έπρεπε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την εφαρμογή ενός μέτρου που οδηγεί και στο κλείσιμο πολλών περιφερειακών πανεπιστημίων. 

Και για να είμαστε ξεκάθαροι κι ως προς την αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι εναντίον της. Στέκεται, ωστόσο, απέναντι στον τιμωρητικό- εκδικητικό χαρακτήρα που της προσδίδει η κυβέρνηση, η οποία καταργεί τις συλλογικές αποφάσεις για χάρη του ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή. Για όλα αυτά καλούμε την κοινωνία για μια ακόμα φορά να δείξει το μπόι της και να αντισταθεί στο νέο κύμα υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας το οποίο στην ουσία στρέφεται σε βάρος της μέσης ελληνικής οικογένειας. Αυτής που τόσο πολύ ξεγέλασε η ΝΔ, αλλά που δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Οι πολίτες, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Κεραμέως, όσο κι αν θα το θέλατε δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου…