Ευρισκόμενος με λιγοστούς προσκυνητές μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Καππαδοκία για το ετήσιο προσκύνημά του -που φέτος ήταν μετ’ εμποδίων καθώς δεν επετράπη η τέλεση εσπερινού στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Μισθί, την άλλοτε ακμάζουσα ελληνορθόδοξη κοινότητα- πληροφορήθηκα την είδηση ότι στην Αγιασοφιά στην Πόλη διαβάστηκε το κοράνιο σε απευθείας μετάδοση από τουρκικό κρατικό κανάλι.
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τη μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας σε μουσείο το 1934. Το ανοσιούργημα θα επαναλαμβάνεται κάθε νύχτα για 30 ημέρες, καθ’ όλη δηλαδή την διάρκεια του Ραμαζανιού.
Της απόφασης της τουρκικής ηγεσίας προηγήθηκε η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων φανατικών ισλαμιστών και εθνικιστών που ζητούσαν ο περίλαμπρος ναός να γίνει τζαμί. Ωστόσο, η εξοργιστική αυτή πράξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία,. Πρόκειται, στην ουσία, για μέρους του σχεδίου Γενοκτονίας της Μνήμης με το οποίο επιδιώκεται η εξάλειψη του χριστιανικού παρελθόντος της Μικράς Ασίας.
Η μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη των ομώνυμων ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα του Πόντου, τη Νίκαια της Βιθυνίας και την Αδριανούπολη, καταδεικνύει ότι απώτατος στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι και η μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας στη Βασιλεύουσα σε τζαμί. Η Τουρκία κινείται βήμα-βήμα στην αλλοίωση του χαρακτήρα του κορυφαίου αυτού Μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι σύμβολο του Βυζαντίου και όλου του χριστιανικού κόσμου.
Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία για τη στροφή της Τουρκίας, υπό τη σιδηρά χείρα του Ερντογάν, προς τον ισλαμισμό. Οι όποιες διαβεβαιώσεις για την επιθυμία της Άγκυρας να μετάσχει της ευρωπαϊκής οικογένειας και να ενταχθεί στην ΕΕ στερούνται ειλικρίνειας. Άλλωστε, ο τρόπος που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή αποδεικνύουν τον βαθμό της… ευρωπαϊκότητάς της. Η διαπίστωση αυτή θα έπρεπε λογικά να έχει σημάνει συναγερμό στην ελληνική πλευρά που οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Ιδιαίτερα για την Αγία Σοφία η κυβέρνηση υποχρεούται να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για δευτερεύον ζήτημα, όπως υπονόησαν οι απαράδεκτες και επιζήμιες δηλώσεις του αν. υπουργού Εξωτερικών κ. Ξυδάκη. Αντιθέτως, απαιτείται συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι δεν μπορεί να αποφασίζει αυθαίρετα καταπατώντας αρχές και κανόνες που διέπουν τον πολιτισμένο κόσμο. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αναλάβει εκστρατεία καταδίκης της προκλητικής απόφασης για την ανάγνωση του κορανίου, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα στην UNESCO. Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλούν την Άγκυρα να σεβαστεί την παράδοση και την πολύπλοκη ιστορία της Αγίας Σοφίας είναι εξόχως ενθαρρυντικές. Στον αντίποδα αυτών, η επιλογή του υπουργείου Εξωτερικών να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας μέσω «κύκλων» συνιστά ένα πολύ κακό προηγούμενο, καθώς στέλνει μήνυμα αδυναμίας.
Ο δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.