Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τη Δευτέρα που μας πέρασε ζήσαμε ένα θέατρο του παραλόγου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για την ακρίβεια που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει από τον Ιούλιο. Αντί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι αρμόδιοι υπουργοί να καταθέσουν προτάσεις για την καταπολέμηση του κύματος ανατιμήσεων βασικών ειδών διατροφής και στην ενέργεια επέλεξαν, ακόμα και με προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, να κάνουν για μια ακόμα φορά αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και να μας πουν να κάνουμε λιγάκι υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Φαίνεται πως και στης ακρίβειας τον καιρό κάποιοι κάνουν τον λαγό μεγάλων συμφερόντων που κερδοσκοπούν πάνω στις πλάτες των πολλών…

Σαν να μην μελέτησαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο- τα πιο πρόσφατα που έχουμε στη διάθεσή μας- σύμφωνα με τα οποία καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και βασικά καταναλωτικά προϊόντα τραβούν την ανηφόρα με την κυβέρνηση να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει. Ενδεικτικώς, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 91%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%, τα καύσιμα 17,4%, ο ηλεκτρισμός 0,8%, τα νωπά λαχανικά 21,5% και το ελαιόλαδο κατά 7,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός «έτρεξε» τον Αύγουστο με 1,9% από 1,4% που «έτρεχε» τον Ιούλιο. Η επικεφαλής, μάλιστα, της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι ανατιμήσεις θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022.

Τροπολογία για τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης

Φυσικά οι πολίτες δεν περιμένουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να νιώσουν τις αυξήσεις στο πορτοφόλι τους. Τις αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους, στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο ή στο βενζινάδικο της γειτονιάς τους. Η σκληρή πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί όσο ψηλά κι αν πετάξει το χαρταετό η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από την πλευρά του, πιστός στη στρατηγική του να μην ασκεί απλώς κριτική αλλά και να προτείνει και να παρεμβαίνει κατάθεσε την Τρίτη νομοθετική τροπολογία η οποία προβλέπει τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο φυσικό αέριο, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο από τη 15η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Απριλίου 2022. Ο χρόνος της μείωσης είναι δυνατό να παραταθεί για όσο διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσωπικώς ο πρόεδρός του έχουν δεσμευτεί, επίσης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αύξηση που θα αποτελέσει ανακούφιση για όλους και κυρίως τους νέους εργαζόμενους που αυτή η κυβέρνηση είτε θέτει στο περιθώριο είτε τους στιγματίζει. Στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές με βασική υπόσχεση την αύξηση του βασικού μισθού κατά 24%. Στο Μαξίμου, άραγε, ακούν τις εκκλήσεις των καιρών;

Προκαλούν κοινή γνώμη και κοινή λογική

Σε σχέση με την ενέργεια, κι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα σε εναρμονισμένες πρακτικές στις οποίες η ΔΕΗ συμμετέχει και να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη ΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια. Προκαλούν, άλλωστε, την κοινή γνώμη και την κοινή λογική οι υπουργοί που προσπαθούν να βγουν κι από πάνω για την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Υπενθυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά για τεμαχισμό και πώληση των πλέον κερδοφόρων μονάδων της ΔΕΗ, ο δανεισμός της μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος έπεσαν 12% μεσοσταθμικώς, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε, αποπληρώθηκαν παλιές οφειλές και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ που διασφάλιζε την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας. Αντιθέτως, η ΝΔ ακολούθησε μια παλιά συνταγή την οποία είχε εφαρμόσει και στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Πρώτα απαξίωσε τη ΔΕΗ προκειμένου στη συνέχεια να την ιδιωτικοποιήσει, όπως προχώρησε ήδη με το ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να τεθεί μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία, καθώς και για τη διάσωση των «ασημικών» της χώρας. Όπως, όμως, μας δίδαξε το πρόσφατο παράδειγμα αξιοποίησης του αντεργατικού νόμου Μητσοτάκη- Χατζηδάκη από εταιρεία διανομής φαγητού, είναι ο ίδιος ο λαός που θα βάλει πρώτος φραγμό σε πολιτικές που τον φτωχοποιούν σε όφελος λίγων κι εκλεκτών της σημερινής εξουσίας. Η αρχή έγινε, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο επώδυνη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και δικαίως…