Τριάντα μέρες από την έναρξη της μάχης που δίνει και η Ελλάδα με την πανδημία του κορωνοϊού, οι πολίτες είναι σε θέση να βγάλουν τα πρώτα τους συμπεράσματα:
Η κυβέρνηση με έγκαιρα και αποφασιστικά βήματα κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο πεδίο των περιοριστικών μέτρων, υιοθετώντας απόλυτα τις γνώμες των επιστημόνων και των ειδικών. Έτσι αποφύγαμε μέχρι αυτή τη στιγμή τις δραματικές εικόνες που βλέπουμε με θλίψη σε άλλες χώρες. Φτάνει να θυμηθεί κανείς, τώρα που ο χρόνος μοιάζει να έχει ακινητοποιηθεί, πότε η κυβέρνηση όρισε τα νοσοκομεία αναφοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα, πότε προχώρησε στην απαγόρευση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι – χωρίς να υπολογίζει το σχετικό κόστος των αντιδράσεων μεγάλης μερίδας πολιτών - πότε έκλεισε τα σχολεία και τους λοιπούς χώρους συνάθροισης.
Πολύ γρήγορα σχεδιάστηκαν τα πρώτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων τα οποία επικαιροποιούνται και διευρύνονται καθημερινά, καθώς τα σενάρια για τις εξελίξεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία προδιαγράφονται μάλλον δυσμενή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την άμβλυνση των συνεπειών που επέφερε το αναπόφευκτο lock down των επιχειρήσεων, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει κοινή πρωτοβουλία με εννέα ακόμη ευρωπαίους ηγέτες, για την εξεύρεση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων ικανών να στηρίξουν τις θιγόμενες εθνικές οικονομίες.
Ένα δίχτυ προστασίας πολιτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων έχει απλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια, με την ενεργοποίηση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προχωρήσει στην ηλεκτρονική εφαρμογή υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε αριθμό που δεν είχε επιτευχθεί ουδέποτε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Στον χώρο της υγείας οι 565 ΜΕΘ έγιναν 902. Έχουμε παραπάνω από 3.300 κενές κλίνες αυτή τη στιγμή αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ με την επικύρωση νέων νομοθετικών εργαλείων έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα, αποφορτίζοντας την πίεση από τα νοσοκομεία αναφοράς. Και οι προσλήψεις ιατρικού και επικουρικού προσωπικού αναμένεται να φτάσουν τις 4.200.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα αντανακλαστικά ενός πραγματικού ηγέτη ανέλαβε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται σε τέτοιας ιστορικής έκτασης γεγονότα. Χωρίς να λογαριάσει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος που μπορεί να συνεπάγονται τα τόσο σκληρά μέτρα, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στο πεδίο της οικονομίας, πρόταξε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή. Οι οικονομίες φτιάχνονται ξανά, οι ανθρώπινες ζωές όμως δεν γυρίζουν πίσω.
Και επειδή η ηγεσία οφείλει να παραδειγματίζει, ο Πρωθυπουργός έθεσε το ελληνικό κοινοβούλιο προ της αυτονόητης υποχρέωσής του για συνεισφορά, έτσι ώστε ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος έμπρακτα να στηρίξει ένα κράτος και ένα σύστημα υγείας που στέκεται όρθιο και αποτελεσματικό.
Ετούτη την ώρα δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για κραυγές. Ο καθένας μας μετριέται απέναντι στην πραγματικότητα και στην ιστορία. Τα όσα έρχονται σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι θα καταφέρουμε να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό.
Οι Έλληνες πολίτες, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στέκονται δίπλα της. Απαιτείται να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμία παρέκκλιση από τα όσα εισηγούνται οι ειδικοί. Οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πλέον κρίσιμες. Έχουμε ήδη αποδείξει πως όλοι μαζί μπορούμε. Ας συνεχίσουμε έτσι.
*Η κα Στέλλα Μπίζιου είναι δικηγόρος, βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ.