Τις τελευταίες εβδομάδες που η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, η Σουηδία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Με περισσότερους από 330 νεκρούς σε 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι ελάχιστοι και απέχουν παρασάγγας από το lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Η ανησυχία πλέον είναι διάχυτη και την περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Γκούλιος, προπονητής τερματοφυλάκων της πρωταθλήτριας Τζουργκάρντεν.

Ο Έλληνας πρώην γκολκίπερ της ΑΕΛ δεν κρύβει την ανησυχία του για τα δεδομένα που επικρατούν στην Σκανδιναβική χώρα, όπου διαμένει μόνιμα τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ καταθέτει έντονο προβληματισμό για το πρωτάθλημα της Allsvenskan το οποίο θα ξεκινούσε απόψε (4/4) εάν δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ο φονικός COVID-19.

ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

- Στην Ελλάδα υπάρχει κόσμος που διαμαρτύρεται για αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στη Σουηδία οι φωνές διαμαρτυρίας αφορούν ακριβώς το αντίθετο κι αυτό αποδεικνύει τη σημασία των γρήγορων αντανακλαστικών που επέδειξε η χώρα μας.

«Ο κόσμος διαμαρτύρεται, φοβάται ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά. Η κριτική στην κυβέρνηση είναι έντονη και την κατηγορούν ότι δεν προχωρεί σε lockdown για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα. Ότι ενδιαφέρεται μόνο για την οικονομία.

Το μόνο που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής είναι τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων»

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

- Παρότι δεν υπάρχει κυβερνητικό lockdown, ο φόβος της πανδημίας κρατάει τον κόσμο σπίτι του κι αυτό είχε συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

«Υπάρχει πολύ υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης. Κρατάνε όλοι τις αποστάσεις και τηρούν κανόνες ασφαλείας, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι όπως στην Ελλάδα. Θα λέγαμε ότι ο κόσμος έχει μπει εθελοντικά σε καραντίνα, ελάχιστοι κυκλοφορούν κι αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Οι εταιρίες έχουν μπει στο πρόγραμμα Korrtidspermittering, ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπου το κράτος πληρώνει το 44% του μισθού των εργαζομένων και η εταιρία το 48%. Υπάρχει δηλαδή ομπρέλα σωτηρίας για τους υπαλλήλους που έχουν πολύ μικρές απώλειες, μόλις 7,5% - 8% των αποδοχών τους.

Οι περισσότερες ομάδες έχουν μπει ήδη σε αυτό το πρόγραμμα. Εμείς όχι ακόμα γιατί έχουμε την τύχη ο δικός μας σύλλογος να είναι από τους πιο εύρωστους στη Σουηδία. Εκτίμησή μου, όμως, είναι ότι αν κρατήσει για πολύ η διακοπή, θα μπούμε κι εμείς».

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

- Η Σουηδία αποτελεί υπόδειγμα ορθής λειτουργίας σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία. Στην καταπολέμηση του κορονοϊού έχει ρίξει προς το παρόν το βάρος στην προστασία των ευαίσθητων ομάδων.

«Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: όποιος παρουσιάζει συμπτώματα πρώτα ενημερώνει τηλεφωνικά τα τοπικά κέντρα υγείας που εξετάζουν το ιστορικό του για να διαπιστωθεί αν ανήκει σε ευαίσθητη ομάδα ώστε να νοσηλευτεί άμεσα. Εάν όχι, τότε τίθεται σε 15ήμερη καραντίνα και λαμβάνει αντιβίωση.

Επικοινωνεί καθημερινά με το Κέντρο Υγείας και εάν η κατάστασή του επιδεινωθεί τις επόμενες 3-4 ημέρες, τότε έρχονται με τις ειδικές προστατευτικές στολές και τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Συνέβη πρόσφατα με γνωστό μου άνθρωπο, ο οποίος ευτυχώς γλύτωσε. Γνωρίζω και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον ιό μόνες στο σπίτι τους με αντιβιοτικά».

Η ΣΕΖΟΝ-ΓΟΛΓΟΘΑΣ

- Υπό κανονικές συνθήκες η πρωταθλήτρια Τζουργκάρντεν θα έκανε απόψε τα απόγευμα (4/4) πρεμιέρα στο Έρεμπρο. Τώρα, τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή, αφού ακόμα κι αν ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο, με «σέντρα» στις 4 Ιουνίου, οι αγωνιστικές δεν βγαίνουν.

«Εμείς ήμασταν σε 15ήμερη άδεια και επιστρέψαμε κανονικά στις προπονήσεις την περασμένη Δευτέρα. Μιλάμε καθημερινά με τους δύο προπονητές (Μπέργκστραντ, Λάγκερλεφ) και ήδη κλείνουμε κάποια φιλικά με ορίζοντα την 4η Ιουνίου που λένε ότι θα αρχίσει το πρωτάθλημα.

Το βλέπω δύσκολο, αλλά ακόμα και αν γίνει, εμείς θα πρέπει να παίξουμε μίνιμουμ 35 ματς (30 Πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 4 Ευρώπη) έως τις 30 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει 35 ματς σε 26 εβδομάδες, με κλειστές ημερομηνίες από την FIFA.

Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, το πρωτάθλημα θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών κι αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πλήγμα για τους συλλόγους, γιατί στη Σουηδία τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι πολύ σημαντικά.

Παράλληλα, επηρεάζονται κι άλλοι κλάδοι, όπως είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία από τις μετακινήσεις οπαδών, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις γύρω από τα γήπεδα που λειτουργούσαν τη μέρα του αγώνα».

Έτσι, μια σεζόν που ξεκινούσε με όνειρα και υψηλές προσδοκίες για την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο της Allsvenskan μετά από 14 χρόνια, εξελίσσεται εκ των προτέρων σε προβληματική. Φυσικά όλοι οι σύλλογοι πλήττονται, αλλά η Τζουργκάρντεν βρισκόταν σε εντυπωσιακή άνοδο, αγωνιστικά και επιχειρηματικά.

Περίπτωση περαιτέρω παράτασης του πρωταθλήματος δεν υπάρχει (σ.σ. μετατέθηκε από τις 8 για τις 30 Νοεμβρίου) αφού οι συνθήκες είναι πολικές.

Μόνο το «Tele2 Arena» που μοιράζονται η Τζουργκάρντεν και η δεύτερη του πρωταθλήματος 2019 Χάμαρμπι, καθώς και το «Friends Arena» της ΑΪΚ Στοκχόλμης έχουν οροφή η οποία κλείνει και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αγώνες.

Γιώργος Μανταίος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)