Η Λάρισα έκανε φέτος δυναμική επανεμφάνιση στην Basket League με την πόλη να επιστρέφει στο προσκήνιο του επαγγελματικού μπάσκετ.

Ο στόχος ξεκάθαρος από την αρχή, η παραμονή στην κατηγορία, και τώρα δέκα με αγωνιστικές να έχουν ολοκληρωθεί η εκπρόσωπος της Θεσσαλίας μετρά ρεκόρ 3-7.

Ο ΕΣΑΚΕ ετοίμασε ένα θέμα για τη Λάρισα φιλοξενώντας συνέντευξη του Βαγγέλη Αγγέλου, νέου προπονητή της:

Η νίκη επί του Ρεθύμνου Cretan Kings το περασμένο Σάββατο έδωσε την απαραίτητη βαθμολογική ανάσα στην ομάδα, που ανέβηκε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού έχοντας να αντιμετωπίσει ομάδες ιστορικές και κατά πολύ πιο έμπειρες και στην κατηγορία αλλά και σε ανάλογες καταστάσεις.

Το κυνήγι του αποτελέσματος όμως είναι κάτι που από μόνο του δημιουργεί πίεση. Και αυτό θέλουν να αποφύγουν στη Λάρισα. Αυτό υποστηρίζει και αναλύει και ο τεχνικός της ομάδας Βαγγέλης Αγγέλου.

Ο πολύπειρος τεχνικός μίλησε στο esake.gr για τη φιλοσοφία που υπάρχει στην ομάδα, τους στόχους που έχουν θέσει αλλά και το πώς ένας αθλητής όπως ο Μπράντον Ρας, μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου…

– Πόσο σημαντική ήταν η νίκη επί του Ρεθύμνου Cretan Kings και βαθμολογικά αλλά και ψυχολογικά;

«Δεν πρέπει να βλέπεις κάθε νίκη σαν σημαντική γιατί θα «σκάσεις». Το ζητούμενο είναι να είσαι δυνατός και να μην νομίζεις πως κάθε παιχνίδι είναι τελικός. Γιατί αυτό μεταφέρει πίεση στην ομάδα, σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς όμως έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αυτό που σκεφτόμαστε και αυτό που φανταζόμαστε και όχι με αυτό που συμβαίνει κάθε φορά.

Και το μπάσκετ σε προσγειώνει γιατί είναι ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει να αποφασίζεις με αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν είναι εύκολο και το ξέρουμε, αλλά προσπαθούμε η ομάδα να μην κατεβαίνει σε κάθε παιχνίδι με την πίεση του do or die».

– Η Λάρισα ενώ έχει πάρει, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της εκτός έδρας νίκη, έχει απώλειες στην έδρα της. Πως διαχειρίζεστε αυτή την «ανισορροπία»;

«Ομάδες όπως η δικιά μας, που μπήκε χωρίς προετοιμασία στο πρωτάθλημα, ζουν στη διαδρομή του ενθουσιασμού και της απογοήτευσης. Κινείται σε δύο άκρα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να σταθεροποιηθούμε κάπου ενδιάμεσα.

Να μην ενθουσιαζόμαστε με κάτι που έρχεται και να ξεχνάμε την προσπάθεια, αλλά και να μην απογοητευόμαστε με κάτι που δεν μας αρέσει. Υπάρχει έλλειψη εμπειρίας σε όλους τους τομείς. Οπότε χρειάζεται σταθερότητα. Και σταθερότητα είναι η διαχείριση. Είτε του ενθουσιασμού είτε απογοήτευσης. Και η αλήθεια είναι πως όταν η ομάδα δεν είχε πίεση, πχ στο παιχνίδι με τον Κολοσσό ήταν καλή.

Αλλά από την άλλη στο παιχνίδι με τον Ήφαιστο ήταν να είχαμε… γιλέκα με βαρίδια. Οπότε το ζητούμε είναι μία όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της ανισορροπίας με πολύ απλές αρχές, ανταγωνισμού και ομαδικότητας».

– Ποιο είναι το ζητούμενο της ομάδας σε σχέση και με την προσπάθεια για την παραμονή στην κατηγορία;

«Την τελευταία δεκαετία, μπαίνοντας στην κρίση, ζούμε -ιδιαίτερα στο μπάσκετ- την κατάσταση του απρόοπτου. Θα  πρέπει να είσαι κάθε μέρα δυνατός, να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες. Ζούμε σε δύσκολη εποχή.

Πρέπει να έχεις δύο πολύ βασικά πράγματα. Να είσαι υγιής, να προπονείσαι και να μπορείς να επικοινωνείς με τους γύρω σου. Εμείς αυτό που λέμε και θέλουμε από τους παίκτες είναι να είναι ανταγωνιστικοί, να παίζουν μαζί και να γίνονται κάθε μέρα λίγο καλύτεροι από χθες. Και φυσικά να μην έχουν θυμό, γιατί εύκολα πλέον θυμώνεις και απογοητεύεσαι».

– Και ο παράλληλος στόχος που έχει μια νεοφώτιστη και δη επαρχιακή ομάδα;

«Να μην κουραστεί και απογοητευτεί ο άνθρωπος που αποτελεί τον ιθύνων νου (σ.σ. Θοδωρής Ριζούλης). Αυτές οι προσπάθειες συνήθως στηρίζονται στο όραμα, το μεράκι και τις θυσίες του ενός. Όσο περνούν τα χρόνια το αντιλαμβάνομαι κι εγώ ακόμα περισσότερο πως ο παράλληλος στόχος είναι να μην απογοητεύεται αυτός που είναι μπροστά».

– Πόσο βοηθά η παρουσία ενός παίκτη με την εμπειρία του Μπράντον Ρας;

«Ο Ρας είναι ένα παίκτης έμπειρος, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σύνολο και με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Στο κολέγιο ήταν σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, που την είχε αποδεχτεί. Ήταν πολύ καλός αθλητής. Στη συνέχεια πήγε στο ΝΒΑ όπου απομονώνονται συγκεκριμένα στοιχεία.

Πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα καλά. Έχει πολύ καλή αθλητική κουλτούρα και ψυχικά χαρίσματα. Αγωνιστικά δεν είναι εύκολο να προσαρμοστείς, όμως η όλη κουλτούρα του ως άνθρωπος βοηθά την ομάδα. Ο ίδιος έχει περάσει πολλά, έχει επιβιώσει από δύσκολες καταστάσεις και κάθε μέρα νιώθει ευλογημένος που κάθε μέρα είναι υγιής και προσπαθεί.

Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να περάσουμε και στην ομάδα. Αυτή την κουλτούρα του, την προσπάθειά του να επιστρέψει στο μπάσκετ μέσα από τη Λάρισα. Μας λείπει το πρότυπο για την προσπάθεια που κάνουμε. Και ο Ρας είναι το ζωντανό πρότυπο που χρειαζόταν η ομάδα».

– Πώς κρίνετε τη σεζόν μέχρι στιγμής;

«Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό. Βέβαια καλό πρωτάθλημα είναι εκείνο που παράγει παίκτες. Θα μου άρεσε πάρα πολύ η λίγκα μας να ήταν στο 60-40 η εμπειρία με την παραγωγή. Δυστυχώς όμως είναι στο 95-5. Κι εννοώ σε ευθύνη. Παλιότερα παράγαμε παίκτες που ωρίμαζαν μέσα από την ευθύνη. Όσο περνούν τα χρόνια δυστυχώς ο Έλληνας παίκτης πέρασε σε τρίτη ή τέταρτη μοίρα σε ότι έχει να κάνει με την ευθύνη μέσα στο παιχνίδι».

eurohoops.net