Να μπει τέρμα στην κοροϊδία και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε όλους τους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel», ένα χρόνο πριν, απαίτησαν για άλλη μια φορά οι  αγρότες του δήμου Αγιάς, βγάζοντας χθες στο δρόμο δεκάδες τρακτέρ.

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στα πλαίσια της γιορτής μήλου, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα τους, θα συνεχιστεί η ερήμωση των χωριών τους, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα κτήματά τους.

Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι το εισόδημα τους συρρικνώνεται καθημερινά από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις συχνές ζημιές στην παραγωγή, αλλά και από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης, την απώλεια χρημάτων με τα οικολογικά σχήματα και την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο μήλο ύψους 47,5 ευρώ/στρέμμα.

Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης, στη συνέχεια έκαναν πορεία με τα τρακτέρ μέσα στην Αγιά, ενώ πραγματοποίησαν και παρέμβαση με ομιλία και σημαίες στην γιορτή Μήλου.

Μάλιστα, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία της Νίκαιας Λάρισας.

Η Αγιά, όπως ειπώθηκε στην παρέμβαση, «ναι μεν θα γιορτάσει το περίφημο μήλο της, αλλά ταυτόχρονα θα διεκδικήσει από το κράτος αυτά που οφείλει στους μηλοπαραγωγούς της. Τα χρήματα που ποτέ δεν πήρε από την μεγάλη καταστροφή του Daniel, χαμηλότερο κόστος παραγωγής που καθημερινά εκτοξεύεται, αποζημιώσεις που ή ποτέ δεν δίνονται ή καθυστερούν μήνες. Κι όλα αυτά την ώρα που ο παραγωγός δίνει στους εμπόρους το προϊόν του χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, απλά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα ίσως κάτι να εισπράξει για το σύνολο ή πιθανότατα για ένα μέρος της ποσότητας που έχει δώσει!».

902.gr