Σε ανακοίνωση της Τ.Ε. του ΚΚΕ για την επίσκεψη αντιπροσωπείας στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας, με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, αναφέρονται τα εξής:

Διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης και έγκαιρης διαδικασίας ασύλου

Παιδιά που σε κοιτάνε χωρίς χαμόγελο σε ένα τοπίο ξερό και περιφραγμένο. Βράζει! Ο ορίζοντας τρεμοπαίζει από την αφόρητη ζέστη και δίπλα το σύννεφο σκόνης από ένα λατομείο! Η φιγούρα της μάνας που κρατάει από το χέρι τα δυο μικρά παιδιά της μπροστά στο κοντέινερ – ιατρείο σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο πόνο άντεξε για να φτάσει από τη Συρία ως εδώ, στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασυλο στο Κουτσούχερο Λάρισας.

Στα αραδιασμένα κοντέινερ ζουν 305 πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, ξεριζωμένες οικογένειες από τον πόλεμο και την φτώχεια. Εκεί, στα ίδια κοντέινερ, ζουν και 61 έλληνες πλημμυροπαθείς της περιοχής, ξεριζωμένοι από τον ‘Ντάνιελ’. Πρόσφυγες και έλληνες στοιβαγμένοι σε μερικά τετραγωνικά μέτρα προσδοκώντας μια ηλιαχτίδα να φανεί .Για 60 φιλοξενούμενους η ελπίδα αναθάρρησε, με δικά τους έξοδα ναύλωσαν λεωφορείο και πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν τα χαρτιά του ασύλου έπειτα από μήνες προσμονής.

Τη δομή επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Οι Τάσος Τσιαπλές, Γιάννης Σκόκας, Πέτρος Κρίκης και Γιώργος Παπαδούλης συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον διοικητή της δομής Απόστολο Παπαπαρίση και μοίρασαν στους εργαζόμενους την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες.

Περιηγήθηκαν στους χώρους της δομής και συνομίλησαν με εργαζόμενους από προγράμματα απασχόλησης γυναικών και παιδιών αλλά και από προγράμματα που λήγουν όπως ενισχυτικής διδασκαλίας και υπολογιστών. Συνομίλησαν και με τους διασώστες της δομής που στο τέλος Ιουνίου μένουν χωρίς δουλειά. Ο ΕΟΔΥ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις τους και η παροχή ιατρικής φροντίδας περνάει στους γιατρούς του κόσμους σε συνεργασία με μια ιδιωτική κλινική, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της δομής.

«Είμαι πέντε χρόνια εδώ, σε λίγες μέρες δεν θα έχω δουλειά, είμαι 54 ετών, τι θα απογίνω;» μας λέει λέει αγανακτισμένη η διασώστρια Μαρία Θεοδώρου που καθημερινά πηγαινοέρχεται στη δομή από τα Τρίκαλα.

Στο Ιατρείο απασχολούνται 14 εργαζόμενοι και μία γιατρός με μπλοκάκι. «Ηρθαμε μέσω ΑΣΕΟ συμβασιούχοι, ήμασταν εδώ στην καραντίνα με τον κορονοϊό και τώρα θα είμαστε άνεργοι» μας λέει η Μαρία καθώς το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ούτε διασώστες ούτε βοηθούς νοσηλευτή.

«Με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όρους για την διαβίωσή τους και να διευκολύνονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου προκειμένου οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Σκόκας.

Πρόσθεσε πως «το προσφυγικό μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, θα οξύνεται και θα διευρύνεται λόγων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών . Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια να οργανώνει τον αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσα θα είναι στην Ελλάδα».