Τη σημασία που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, ιδιαίτερα μετά την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αναδεικνύει μια σειρά από εξελίξεις που συνδέονται με αυξημένες επενδύσεις σε υφιστάμενες υποδομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), κοινές ασκήσεις, αλλά και μετακινήσεις στρατευμάτων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αμερικανική πλευρά θα δαπανήσει συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή δύο υποστέγων και κτιρίων υποστήριξης στην αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία αποτελεί πλέον σταθερό σταθμό για μια σειρά από μονάδες της αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδιάζεται επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού και εξετάζονται νέες προτάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Δ. έχουν ήδη παραλάβει λέμβους MARK V, ελικόπτερα Kiowa και αρχίζει η διαδικασία παράδοσης οχημάτων τύπου Μ-1117.
Στο πλαίσιο της απεξάρτησης των Ε.Δ. από παλαιούς, σοβιετικού τύπου εξοπλισμούς, ο Ελληνικός Στρατός συζητάει την απόκτηση 17 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου AAV, σε μια προσπάθεια σταδιακής απόσυρσης των BMP.
Ακόμα σημαντικότερο, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η αμερικανική πλευρά θα καταθέσει νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Από την αμερικανική πλευρά οι ΜΕΚΟ θεωρούνται ως πλοία τα οποία μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία του Π.Ν. για χρόνια ακόμα, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις.
Ως προς το σκέλος της προμήθειας μαχητικών 5ης γενιάς τύπου F-35, οι ίδιες πηγές απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο μεταβίβασης κάποιων παλαιότερων που προορίζονταν για την τουρκική αεροπορία, διαψεύδοντας –εμμέσως πλην σαφώς– και όλα τα σχετικά σενάρια.
Μάλιστα σημείωναν ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα μπορεί να συμβεί σε πέντε χρόνια από οποιαδήποτε στιγμή ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία. Απαιτείται, εν ολίγοις, μια πενταετής περίοδος μετάβασης στο F-35, στη διάρκεια της οποίας η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές, την κατάλληλη υποστήριξη και, βεβαίως, τους χειριστές που θα στελεχώσουν τις νέες μονάδες.
Ως προς την Αλεξανδρούπολη, μόνο αυτή την εβδομάδα αναμένεται να μετακινηθούν μέσω του λιμανιού 73 ελικόπτερα και συνολικά 995 τμήματα εξοπλισμών. Συνολικά ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 2.000 τμήματα, ενώ μόνο για την άσκηση «Defender ’21» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δαπάνησαν συνολικά 4,21 εκατ. δολάρια και 300.000 δολ. μόνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Το μέγεθος της αμερικανικής παρουσίας είναι ενδεικτικό για μία και μόνο τοποθεσία, αυτή του Στεφανοβικείου, όπου φέτος θα μετασταθμεύσουν 15 ελικόπτερα «Απάτσι», εννέα ελικόπτερα «Black Hawk» και 400 στελέχη της αμερικανικής αεροπορίας στρατού.
Bασίλης Νέδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)