Το «Καταφύγιο του Οδυσσέα: Δημιουργία Δικτύου Διαμονών Συγγραφέων» είναι τo δεύτερο στάδιο ενός project που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα δίκτυο λογοτεχνικών διαμονών, οι οποίες σε αυτό το στάδιο θα πραγματοποιηθούν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. To project και το δίκτυο διαμονών απευθύνονται κυρίως σε νέους λογοτέχνες (πεζογράφους και/ή ποιητές) και μεταφραστές λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών θα λάβει χώρα στο κροατικό νησί Μλιετ, στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), στη Λάρισα (Ελλάδα), στο Βελιγράδι (Σερβία) και σε διαφορετικούς προορισμούς της Ουαλίας.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο εστιάζει στη διεθνική κινητικότητα και τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους συγγραφείς και μεταφραστές να εργαστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους σε δύο διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια.

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα θεμελίωσης σχέσεων μεταξύ συγγραφέων, μεταφραστών, επιμελητών και εκπροσώπων διαφόρων λογοτεχνικών οργανισμών από την Κροατία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σερβία. Οι διαμονές περιλαμβάνουν πληθώρα δραστηριοτήτων σχετικών με τη λογοτεχνία, που θα απευθύνονται στο εκάστοτε τοπικό αναγνωστικό κοινό.

Το κεντρικό θέμα των διαμονών και του συμπληρωματικού προγράμματος για το 2020 θα είναι η «Βιβλιοθήκη», τόσο ως φυσικός χώρος όσο και ως εικονική βάση δεδομένων σημαντικών σε κάθε κοινωνικό, πολιτισμικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Ποίησης που σχετίζεται με τη διαμονή στο Μλιετ ως μέρος του προγράμματος «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», οι φιλοξενούμενοι θα κληθούν να στοχαστούν πάνω στη σπουδαιότητα της βιβλιοθήκης ως ενός εκ των σημαντικότερων συμβόλων και μνημείων ειρήνης και αμοιβαίας ανθρώπινης κατανόησης, συνεισφέροντας με ένα ποίημα, ένα δοκίμιο, μια ανάρτηση σε blog ή και μια μετάφραση σχετικά με το θέμα.

ΠΟΥ;

Μλιετ (Κροατία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Λάρισα (Ελλάδα), Βελιγράδι (Σερβία), Ουαλία

ΠΟΤΕ;

Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

ΠΟΙΟΙ; (Κριτήρια Επιλογής/Δικαίωμα Συμμετοχής);

-Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι συγγραφείς (πεζογράφοι και/ή ποιητές) ή μεταφραστές λογοτεχνίας.

- Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκδώσει τουλάχιστον δύο βιβλία ή λογοτεχνικές μεταφράσεις

- Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι έως 40 ετών..

- Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση αγγλικών.

- Οι υποψήφιοι πρέπει να μπορούν να ταξιδέψουν σε δύο από τις πέντε χώρες, βάσει των ενδιαφερόντων τους.

- Οι διαμονές στην Ουαλία θα αρχίσουν από τα μέσα Μαρτίου του 2020 και κάθε διαμονή μπορεί να διαρκέσει δύο βδομάδες. Οι διαμονές στην Κροατία θα διαρκέσουν από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαΐου 2020 και μπορεί να διαρκέσουν δύο ή τρεις βδομάδες. Οι διαμονές στη Σερβία μπορούν να διαρκέσουν δύο βδομάδες.

-Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για δύο διαμονές μέσα στη χρονιά (διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων)1

- Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες και συνεργάτες του προγράμματος .

- Οι υποψήφιοι πρέπει να ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια σχέσεων με το τοπικό κοινό.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ;

- Δύο διαμονές σε δύο διαφορετικές χώρες εντός του έτους.

- Εργαστήρια, συζητήσεις, εκδηλώσεις.

- Υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διαμονής.

- Προβολή του έργου των συμμετεχόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προγράμματος «Το καταφύγιο του Οδυσσέα, στο newsletter και την ιστοσελίδα του λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα» όπως και στις σελίδες των συνεργατών.

- Δυνατότητες διεθνούς προβολής και δικτύωσης.

- Κάλυψη εξόδων διαμονής και ταξιδιού (οικονομικές θέσεις)

- Αμοιβή καλλιτεχνών (σύνολο 400 ευρώ) και ποσό για τις ανάγκες της διαμονής (σύνολο 300 ευρώ για Κροατία, Ελλάδα, Σερβία, Σλοβενία και 490 ευρώ για Ουαλία)

- Μία εκπληκτική ευκαιρία για νέους λογοτέχνες και μεταφραστές που μπορεί να τους επιτρέψει να προωθήσουν το έργο τους, να πειραματιστούν, να κάνουν έρευνα ή να ακολουθήσουν νέες προσεγγίσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια ώστε να ληφθούν υπόψη.

Προϋποθέσεις και προσόντα:

Ένα αρχείο PDF που να περιλαμβάνει:

1. Βιογραφικό (έως μία σελίδα).

2. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με το θέμα Βιβλιοθήκη (έως μία σελίδα).

3. Βιβλιογραφία.

4. Προτιμήσεις (κάθε υποψήφιος πρέπει να απαριθμήσει τις χώρες/πόλεις κατά σειρά προτίμησης από 1 έως 5. Η επιτροπή θα προσπαθήσει να κατανείμει τους συμμετέχοντες στις διαμονές που επιθυμούν)

5. Προαιρετικά: συστατικές επιστολές.

Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στο thracamagazine@gmail.com

μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, 2019.

Περαιτέρω πληροφορίες στο thracamagazine@gmail.com

Δημοσίευση των αποτελεσμάτων

Η τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς του χώρου, θα επιλέξει τρεις συμμετέχοντες από την Ελλάδα για το πρόγραμμα διαμονών του 2020.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προγράμματος και των συνεργατών του στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019. Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με email.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

- DSP (http://drustvo-dsp.si/en/home/)

- KROKODIL (http://www.krokodil.rs/eng/krokodils-writer-in-residence/)

- LAF (https://www.lit-across-frontiers.org/about/)

- SANDORF (http://tovar.hr/)

- ΘΡΑΚΑ (http://www.thraca.gr/)

GDPR

Υποβάλλοντας την αίτηση, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη διατήρηση των προσωπικών σας δεδομένων στα αρχεία των άνωθεν συνεργαζόμενων οργανισμών, ή οργανισμών και ατόμων που συνεργάζονται μαζί τους, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR 2018.

Δήλωση για το ιδιωτικό απόρρητο

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα αποθηκεύονται και θα γίνονται περιστασιακά αντικείμενο επεξεργασίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πληροφορίες που θα δοθούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων. Τα ονόματα και τα σύντομα βιογραφικά τους θα είναι δημόσια.

Περιοδικό - Εκδόσεις ΘΡΑΚΑ

www.thraca.gr